Letartóztatták az M5-ös autópályán lövöldöző férfit

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. március 27-én elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki 2019. március 24-én éjjel az M5-ös autópályán lövöldözött.

A gyanúsított 2019. március 24-én 22 óra körüli időben az M5-ös autópályán Kecskemét felől Budapest irányába közlekedett személygépkocsival. Vezetői engedélye 2014. augusztus 18-án lejárt, továbbá az általa vezetett gépjármű nem rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással.

Ugyanebben az időben a gyanúsított előtt közlekedett a sértett román felségjelű tehergépkocsival.

Mikor a gyanúsított a sértett mögé ért, több alkalommal is felvillantotta fényszóróját annak érdekében, hogy ezzel a sértettet minél előbb a külső forgalmi sávba történő áttérésre bírja. Miután szabaddá vált a külső forgalmi sáv, a sértett járművével a jobb sávba húzódott, mialatt a gyanúsított a belső forgalmi sávban a sértett mellé ért, majd a sértett felé rántotta a kormányt. Azt követően pedig a sértett elé a külső forgalmi sávba áttérve indokolatlanul lelassította járművét.

A baleset elkerülése érdekében ekkor a sértett a gyanúsított előzésébe kezdett. A gyanúsított a hatósági engedély nélkül megszerzett és tartott, házilag összeállított, elemlámpába épített lövőeszközből (tollpisztolyból) egy alkalommal lövést adott le a sértett által vezetett gépjárműre.

A sértett azért, hogy a gyanúsított elől elmeneküljön, az M5-ös autópálya bal pályatestét a gyáli lehajtónál elhagyta, a gyanúsított pedig az autópályán továbbhajtott Budapest irányába.

A lövés következtében személyi sérülés nem történt.

A szemle során lefoglalt tollpisztoly lőfegyvernek, az ahhoz tartozó lőszer pedig lőszernek minősül. Ezért ezek megszerzése és tartása hatósági engedélyhez kötött, azonban V. R. gyanúsított erre vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett.

A közlekedés biztonsága elleni bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel, míg lőfegyver és lőszer engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény, így a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés általános feltétele fennáll.

A gyanúsított által megvalósított bűncselekmények büntetési tétele a halmazati szabályokra és az az alapján számított középmértékre tekintettel kiemelkedően magas, amely magával vonja annak a veszélyét, hogy a gyanúsított esetlegesen megpróbálja magát kivonni a büntetőeljárás alól, továbbá fennáll a bűnismétlés veszélye is.

Bár a gyanúsított büntetlen előéletű, azonban a bűnügyi nyilvántartás adatai alapján megállapítható, hogy a gyanúsított már két alkalommal is állt bíróság előtt, utóbb lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

Mindezekre figyelemmel a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban egy hónap időtartamra, 2019. április 27-ig.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.


Hasonló cikkek