Letette a hivatali esküt a Ludovic Orban vezette új román kormány

Letette a hivatali esküt hétfőn a Ludovic Orban vezette új román kormány, amelyben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai és független szakértők vesznek részt.

Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem hároméves kártékony szociáldemokrata (PSD) kormányzásnak vet véget” – mondta a beiktatási ünnepség végén Klaus Johannis államfő. A közelgő elnökválasztáson második mandátumra pályázó jobboldali elnök szerint a PNL-kormány beiktatásával Románia esélyt kapott az újjáépítésre.

Johannis szerint legitim és bölcs döntést hoztak a román parlament azon tagjai, akik bizalmat szavaztak a mandátumok alig 20 százalékával rendelkező PNL kisebbségi kormányának. Úgy vélekedett, a román választók a májusi európai parlamenti választáson és népszavazáson világossá tették, hogy elegük van a PSD-ből, egy igazságos Romániát és a korrupció elleni harc folytatását akarják. Johannis szerint a parlament ezzel a politikai jelzéssel összhangban váltotta le a Dancila-kormányt és szavazott bizalmat az Orban-kabinetnek.

Az elnök szerint az általa és az eddigi ellenzék által folytatott politikai háború egy fontos szakaszgyőzelméről van szó, de a PNL-kormánynak fontos feladatai lesznek az elnökválasztás, és a jövő évi önkormányzati, illetve – esetleg előre hozott – parlamenti választások logisztikai és politikai előkészítésében.

Ludovic Orban miniszterelnök valóságos csodának nevezte annak a hét különböző politikai erőnek az összefogását, amely lehetővé tette a PSD-kormány leváltását és az általa vezetett kabinet beiktatását. Orban arról biztosította az – eddigi PSD-kormányokkal éles konfliktusban álló – államfőt, hogy Románia kormánya ezentúl partnere lesz az ország fejlődését célzó projektjei megvalósításában.

Johannis a beiktatási szertatás után elkísérte az Orban-kabinetet a kormánypalotába, ahol – egy közös fotó és egy rövid, biztató nyilatkozat erejéig – az új kormány első informális ülésén is részt vett, ezzel is jelezve, hogy sajátjának tekinti volt pártja, a PNL kormányát.

Johannist 2014-ben a PNL éléről választották Románia elnökévé.

Ludovic Orban kormányának hétfő délután a baloldali pártok bojkottja közepette szűkös többséggel, a beiktatáshoz szükségesnél héttel több vokssal szavazott bizalmat a román parlament.

Nyitókép: illusztráció

 


Hasonló cikkek