Levonulóban az ár Ipolytarnócnál

Ahogy arról korábban írtunk, Ipolytarnóc település polgármestere harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el múlthét szerdán, mivel a nagy esőzések miatt a folyó kilépett medréből. 

A vízszint csütörtök délben tetőzött 374 centiméteren, azóta – köszönhetően a csapadékmentes napoknak – folyamatos csökkenés tapasztalható. A korábban mért legmagasabb érték érték itt 432 centiméter volt. A medréből kilépett folyó ezúttal is több házat veszélyeztetett a településen, kilenc lakóépület homokzsákos védelméről önkéntesek gondoskodtak.

Ezekben a családi házakban összesen huszonketten élnek, tizenkét embert költöztettek ki, ideiglenesen. Szombat estére már 291 centiméterre csökkent a vízállás Ipolytarnócnál, az árvízvédelmi fokozat megszűnt. Hétfő reggelre a vízállás 197 cm volt.

Az elmúlt napokban a környező települések vezetői közül Varga Richárd, Nógrád község polgármestere gyermekruha-adománnyal segített az ipolytarnóci árvíz következtében nehéz helyzetbe került családoknak. Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzat vezetőjének, Rácz Teréznek adott át magánszemélyektől kapott gyors segítséget, amiből az érintett családoknak tisztálkodási szereket és tartós élelmiszereket tudnak vásárolni. Emellett a Karancsvölgyi Jótevők Egyesület is megjelent a településen, ők élelmiszer- és ruhaadománnyal segítettek a rászorulóknak.


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek