Lézerrel vakítják el a vadászpilótákat

Lézerrel zavarják a a katonai repülőgépeket. Mivel a Gripenekben egy pilóta tartózkodik, az elvakítás végzetes lehet, nem csak a repülőgép vezetője számára! Ezért a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis felhívást intézet a lakosság felé:

„Az utóbbi időben megszaporodtak a katonai repülőgépek ellen irányuló lézeres zavarások. A kiskereskedelmi forgalomban is kapható, kézben hordozható lézerekkel akár több kilométerről is meg lehet zavarni a pilótákat.

A lézerfény percekre elvakíthatja a pilótát, rosszabb esetben maradandó egészségkárosodás, akár a látás részleges elvesztése is bekövetkezhet. A lézeres zavarás tehát komoly repülésbiztonsági kockázatot jelent és különösen veszélyes az egypilótás típusoknál, mint például a vadászgépek, ahol nincs másik pilóta, aki átvehetné a repülőgép irányítását az elvakított kollégától.

A repülőgépvezetők lézeres megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, bűncselekmény, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható. Magyarországon már van precedens arra, hogy valakit jogerősen elítéltek emiatt. Kérjük a lakosságot tanúsítsanak felelős állampolgári magatartást és mellőzék az ilyen jellegű zavaró tevékenységet továbbá felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeket az eseteket haladéktalanul jelentjük az illetékes hatóságoknak ” – továbbította a repülőbázis felhívását a hiros.hu.

Révhegyi Andrea

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek