Liliom a Miskolci Nemzeti Színházban

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját tartja a miskolci teátrum pénteken. Molnár Ferenc népszerű külvárosi legendáját, a Liliomot most Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség.

 

Előadáskép: (b-j) Simon Zoltán, Czakó Julianna (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Az előadás alkotói előzetesen felkérték azokat a miskolci közép- és általános iskolákat, ahol művészeti képzés folyik, hogy diákjaik készítsenek olyan műveket, melyek megidézik Liliom korát, az 1920-as, ’30-as éveket. Az Avasi Gimnázium, Szemere Bertalan Szakközépiskola, Zrínyi Ilona Gimnázium, Herman Ottó Ált. Isk. és Munkácsy Mihály AMI, Hámori Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Premier AMI tanulóinak munkáiból nyílt kiállítást a színház emeleti foyer-jában lehet megtekinteni.

Julika, a cselédlány és a körhintás-csalogató Liliom szerelmét sokszor és sokféleképpen feldolgozták már. Szabó Máté rendező elmondta: őt leginkább az izgatta, hogy kívülről milyennek tűnik egy kapcsolat, és belül milyen titkai vannak. „Néha valaki meglát bennünk valami olyat, amit a külvilág nem. Szerintem nagyon ijesztő tud lenni, ha valaki olyannak lát bennünket, amilyenek igazán mélyen vagyunk, és sok esetben ez elől el akarunk menekülni. Liliom és Julika szerelme valójában egy legenda. Csak sejteni tudjuk, hogy ők hogyan és mennyire szeretik egymást”.

 

Jelenet az előadásból: Simon Zoltán, Kerekes Valéria PTV Fotó: Vona Ildikó
Jelenet az előadásból: Simon Zoltán, Kerekes Valéria

 

Liliomot Simon Zoltán alakítja, aki hatalmas kalandnak nevezte színészileg a szerepet. „Liliom ennek a világnak a keretei között nem tud élni, túlságosan szabad lélek a hétköznapok gondjainak kötöttségéhez. Amikor találkozik szerelmével, a két lélek szárnyal egymás mellett, de a testük elszenvedi a mindennapok gyötrelmeit”.

Czakó Julianna szerint nem könnyű feladat Juli figuráját megformálni: „Julika élete a Liliom iránt érzett szerelme miatt vesz 180 fokos fordulatot. Szerintem az a csodálatos ebben, hogy ez a két nyomorult ember hogyan tudja szeretni egymást. Ez egy igazi, őszinte, a síron túl is tartó szerelem. Egyszerre csodálatos és borzasztó.”

A szerelmi háromszög harmadik tagját, Muskátnét Szirbik Bernadett személyesíti meg. A színésznő játszott már korábban Molnár Ferenc darabban, és – bár még fiatalnak tartja magát hozzá, de- nagyon vágyott erre a szerepre.

A főbb alakokat Simonfi Adrienn (Mari), Máhr Ági (Hollunderné), Harsányi Attila (Ficsúr), Fandl Ferenc (Kapitány, Linzmann, Dr. Reich), Molnár Sándor Tamás (Berkovics, Kádár István), Péva Ibolya, Kerekes Valéria, Osváth Tibor (égi alkalmazottak) jelenítik meg, és külön érdekessége a produkciónak, hogy az angyalok szerepében a Baltazár Színház társulatának tagjait láthatja a közönség. Az 1998-ban alakult Baltazár Színház Magyarország egyedüli hivatásos színtársulata, amely értelmi sérült színészekből áll.

Cziegler Balázs tervezte az előadás díszletét. Központi eleme egy óriási híd, ami Szabó Máté rendező szerint azért izgalmas, mert átjáró egy másik világba, amin keresztül nemcsak távozni lehet, hanem érkezni is. A jelmezek Pilinyi Márta ötletei alapján készültek, a vetítéssel kialakított látványban pedig Hajdufi Péter volt az alkotók segítségére.

A Liliom bemutatóját február 26-án, pénteken este 7 órától tartják a Nagyszínházban, és ezt követően még sokszor fogják játszani az évad végéig.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Nyitókép: Rendezői utasítás a fotós főpróbán: (b-j) Szabó Máté és a szereplők (Czakó Julianna, Szirbik Bernadett, Dávid Kamilla, Simon Zoltán)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek