Limonádéra fel!

limo1

Városszerte menő lett a házi szörp, a szörpből és/vagy gyümölcsökből készült, tarka italok. Kínálják vizespohárban, söröskorsóban, befőttesüvegben, ikeás locsolókannában és nápolyis műanyagvödörben, ujjnyi vastag szívószállal. A legjobb nyári italok, mindenki megtalálja köztük, ami éppen az ínyére való. Mi egy egész könyvet szenteltünk e témának – körüljártuk, megírtuk, kipróbáltuk, lefotóztuk, és istenieket ittunk! Rövidesen kezükbe is vehetik a legújabb könyvünket!

Szomjoltók tarka kavalkádját kínáljuk benne, italokat minden évszakra, minden alkalomra. Szörpök, akár a nagyitól, friss gyümölcsökből, a kert kincseivel. Gondolva a hideg napokra is, amikor jólesik felbontani egy féltve őrzött üveget, s élvezni, ahogyan kibuggyan belőle a nyár. Limonádék citrommal, cukorral, mézzel, színes gyümölcsökkel, friss zöld levelekkel, zamatos fűszerekkel és titokzatos hozzávalókkal.

Van, akit a levendula bájos illat bűvöl el, másnak az egzotikus gyümölcsökre dobban meg a szíve, megint más a zöldfűszerek bolondja. Amikor limonádét szürcsölünk álmodozva az árnyas verandán, vagy nagy gonddal szörpöt kavarunk a konyhában, élvezzük ki minden ízes pillanatát!

Ha jól sáfárkodna, ha követik a recepteket, egész évben velünk lesz a nyár! Egy kis ízelítő jól jön belőle, a forrónapokra, íme:

Rózsalimonádé

limo2

Hozzávalók:

2 marék friss rózsaszirom

2 dl rózsaszörp

1-1 citrom és lime

jég

ásványvíz vagy szódavíz

A permetezetlen, friss rózsákat gondosan átvizsgáljuk, nem maradt-e benne „lakó”. A szirmokat letépkedjük, egy széles szájú kancsóba vagy üvegtálba szórjuk.

Ráfacsarjuk a citromok levét, ráöntjük a rózsaszörpöt.

Végül ásványvízzel vagy szódavízzel felspricceljük, és jégkockákkal kínáljuk.

Tipp: Rózsalimonádét egész nyáron készíthetünk, a májusi vadrózsaszirmoktól kezdve egészen a késő őszi, markáns színű rózsák alkalmasak erre. Lényeges, hogy csak tiszta, permetezetlen, friss rózsákat használjunk!

Mentás-görögdinnyés limonádé

limo3

Hozzávalók: 10 dkg cukor

2 dl limelé

70 dkg görögdinnye (tisztán mérve)

8-10 szál menta

jég

A cukorból, 4 dl vízből és a lime levéből cukorszirupot főzünk. Aki kedveli, keveset belereszelhet a lime kellemesen kesernyés-parfümös aromájú héjából is.

A megfőtt szirupot jég közt sokkolva lehűtjük. A

lehűtött dinnye húsát kockára vágjuk, kimagvalni nem kell. A cukorsziruppal együtt összeturmixoljuk. Az így kapott ízletes dinnyelevet nem túl sűrű szitán leszűrjük, egy kanállal segíthetünk, hogy gyorsabban menjen.

Hozzáadjuk az előzőleg összetört mentaleveket, beledobunk néhány jégkockát és poharakban töltjük.

Tipp: a látvány kedvéért egy-két dinnyekockát vagy lime szeletet tehetünk az italba.

Még intenzívebb és hűsítőbb italt kapunk, ha a jégkockatartóban mentaszörpöt fagyasztunk, és utolsó mozzanatként ezt is a poharakba dobjuk.


Hasonló cikkek