Lipšic neve is szóba került a főügyészi poszttal kapcsolatban

Igor Matovič szlovák miniszterelnök szerint Daniel Lipšic ügyvéd neve is szóba került a főügyészi poszttal kapcsolatban.

A kormányfő szerint Lipšic kiváló jelölt lenne. Hozzátette azonban, hogy a hatályos törvény nem teszi lehetővé a jelölését. „A többiek is felkészült szakemberek. Bármelyikük lesz is az ügyészség vezetője, jobb lesz, mint a jelenlegi.” – mondta Matovič.

Az ügyészségről szóló törvény változásával kapcsolatban elmondta, hogy több intézmény állíthat jelöltet, és bővíthető a jelölhető személyek köre is. A változás képviselői javaslat útján is történhet.

A koalíciós képviselők megerősítették, hogy tárgyalnak a jelöltekről. Boris Kollár, a parlament elnöke (Sme rodina) Ján Šantát, a Különleges Ügyészi Hivatala (ÚŠP) ügyészét említette lehetséges jelöltként. “Hivatalosan nincs tudomásom arról, hogy a koalíció jelöltjei között lennék, de fontolóra venném az ajánlatot.”

Kollár Maroš Žilinkát és Vasil Špirkot, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészeit is említette. Jozef Čentéš korábbi főügyészjelöltet is megszólították. Hogy ki, azt nem árulta el, de azt mondta, ha érezni fogja a támogatást, készen áll arra, hogy induljon.

Jaromír Čižnár jelenlegi főügyészt 2013 júliusában nevezte ki Ivan Gašparovič akkori államfő. Hivatali ideje hét év. A jelenlegi jogszabályok értelmében a hivatali idő meghosszabbodik addig, amíg az új főügyész le nem teszi a hivatali esküt. Ugyanazt a személyt nem lehet kétszer főügyésszé kinevezni. 

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek