Liszt, Wagner és Ribnyikov művei hangoznak el a Zeneakadémián

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Honvéd Férfikar Liszt és Wagner darabjait, valamint Alekszej Ribnyikov kortárs orosz zeneszerző művét szólaltatja meg Kesselyák Gergely vezényletével január 30-án a Zeneakadémián.

A szervező Filharmónia Magyarország tájékoztatása szerint héber, görög, latin és orosz nyelvű ószövetségi szövegekkel nyolc szólista, hatalmas zenekar és kórus adja elő Ribnyikov 5. szimfóniáját, A holtak feltámadását. A mű az Ószövetség bizonyos szakaszainak, így Ezékiel, Ézsaiás és Dániel próféták szövegeinek nyomán íródott, melyeket a Biblia kanonizált zsoltáraival együtt szinte valamennyi vallás tisztel és elismer. Bár a művet a tragikum jellemzi, a zárás diadalmas hangvételű – hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az est műsorából nem maradhat ki Wagner Parsifal című operájából a Nagypénteki varázs ünnepi fényű muzsikája, amikor Parsifal visszaérkezik Monsalvat várába, és a Grál templomában a szent lándzsa érintésével begyógyítja Amfortas irtózatos sebeit, bűnei bocsánatának jeléül.

Liszt Ferenc 1850-ben keletkezett Haláltánca zongoraverseny és szimfonikus költemény is egyben. A mű ihletője a pisai temető híres Haláltánc freskója, zenei anyaga pedig a Dies irae gregorián dallamra épül. A zongoraszólót Balog József, a fiatal generáció egyik legeredetibb képviselője játssza. Az énekes szólisták Molnár Ágnes (szoprán), Valentyin Dubovszkij (tenor) és Vlagyimir Miller (basszus) lesznek. A Nemzeti Énekkar karigazgatója Somos Csaba, a Honvéd Férfikar karigazgatója Strausz Kálmán.

Forrás: MTI

 


Hasonló cikkek