Meg kellene hosszabbítani a lockdown-t Szlovákiában

Már most a lockdown meghosszabbításáról beszél Igor Matovič (OĽaNO) szlovák pénzügyminiszter. Szerinte karácsonyig nem fog javulni a járványhelyzet. A hosszabbításról viszont elsősorban a kormány dönt majd.

Matovič szerint egyelőre állják a sarat a járvánnyal szemben, Szlovákia nem tűnik ki a környező országok közül, de kétségkívül a helyzet jobb is lehetne. Az áldozatokkal és a gazdasági következményekkel kapcsolatban viszont felesleges károkról beszél.

Állítása szerint mindig hallgatott a szakértők véleményére, ők pedig azt javasolták, hogy zárják be az iskolákat. Matovič hibának nevezte, hogy ez nem történt meg. Megállapította, hogy kétszer több pozitív eset van az iskolakötelesek között, mint máshol.

Bírálta emellett az SaS-t, amely megvétózta az iskolák bezárását. „Ebből kifolyólag mi nem is szavazhattunk, mert azzal fenyegettek, hogy kilépnek a koalícióból” – mutatott rá. Negatívan ítéli meg azt is, hogy visszavonták az intézkedést, és a gyerekeknek nem kellett szájmaszkot viselniük az iskolákban. Ezzel kapcsolatban felelőtlen döntésről beszél.

Az oltással kapcsolatban Matovič az ellenzéket bírálta, amiért nem nagyon segített az embereket motiválni az oltásra. Fico mellett Peter Pellegrinit (Hlas) és Marian Kotlebát (ĽSNS) is megemlítette ezzel kapcsolatban. Jelenleg azt tartja fontosnak, hogy megnyerjék maguknak azokat az embereket, akik bedőltek a valótlanságoknak. Emellett rámutatott, hogy főként az egészségügyi miniszter dolga motiválni az embereket az oltásra.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter úgy véli, hogy a járvány harmadik hullámának csúcsán nem lenne jó ötlet leváltani a posztjáról. Újfent kijelentette, hogy Marek Krajčí (OĽaNO) egykori egészségügyi miniszter jobban kezelte volna a helyzetet, visszatérésére viszont szerinte nincs politikai akarat.

Forrás: tasr, parameter.sk

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek