Az oltatlanok lockdownja Szlovákiában nem tartott sokáig

Az igazi lockdown Szlovákiában már mindenkire vonatkozik. Éjféltől érvényes az újabb 90 napos veszélyhelyzet, május közepe óta nem volt benne részünk. Kijárási korlátozások léptek érvénybe (egyelőre) 2 hétre.
A kijárási korlátozások hajnali 1.00 és 5.00 közt nincsenek érvényben, este 20.00 és 1.00 között pedig szigorúbbak. A kijárási korlátozások mindenkire vonatkoznak, oltottra, oltatlanra és a covidon átesettre egyaránt.

  • Mindenhol szükséges a szabadban is legalább egy egyszerű szájmaszkot viselni, ha nem tudjuk betartani a kétméteres távolságot másoktól. Beltérben kötelező a reszpirátor.
  • Nem tartozik a kijárási korlátozások alóli kivételek közé a családlátogatás. Ugyancsak nem tartozik a kivételek közé a fodrász-, szépségszalon- vagy konditeremlátogatás (és sok más szolgáltatás). A vendéglátóhelyek beltereikben és a teraszaikon sem fogadhatnak vendégeket, csak kiadhatnak elvitelre vagy kiszállíthatnak becsomagolt ételeket, italokat.
  • Járások között lehet közlekedni, de csak a kijárási korlátozások alóli kivételek alapján. A természetbe csak járáson belül lehet menni, este nyolc után is.
    További fontos tudnivaló, hogy november 29-től, hétfőtől a munkahelyek OTP rezsimre kell átálljanak.
  • Csak akkor lehet úton lenni a munkahelyekre és onnan haza, amennyiben az otthonról nem végezhető. Ellenőrzés esetén fel kell mutatni egy munkáltatói igazolást a munkavégzés helyéről és idejéről. A kivételek közé tartozik vállalkozók esetében a vállalkozás helyére és onnan haza történő utazás is.
  • Továbbá a létszükségleti cikkek beszerzésér, egészségügyi intézménybe halaszthatatlan vagy tervezett orvosi beavatkozásra, ez a kísérő személyre is érvényes, preventív orvosi ellenőrzésre, gyógyszertárba, PCR- vagy antigéntesztelésre lehet elhagyni az otthonokat.

Továbbá, közeli hozzátartozó temetése, házasságkötés, keresztelő, hozzátartozó gondozása esetén és még sok egyéb okból kifolyólag el lehet távozni otthonról. A kutyasétáltatás, a gyerekek iskolába fuvarozása is ide tartozik.

Kivételek a kijárási korlátozás alól este 20.00 és hajnali 1.00 között is többnyire ezek szerint érvényesek.

Forrás: tasr, parameter.sk

Fotó: Cséfalvay Á. András

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek