London és Teherán az iráni tartályhajó ügyében egyeztetett

Telefonon beszélt egymással szombaton az iráni és brit külügyminiszter a brit haditengerészet által a múlt héten Gibraltárnál lefoglalt iráni tartályhajó ügyében. Jeremy Hunt brit külügyminiszter elmondta: London megkönnyítheti a tartályhajó szabadon engedésének folyamatát, ha Irán szavatolja, hogy az nem megy Szíriába.

Hunt elmondása szerint konstruktív volt az iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal folytatott beszélgetés. Állítása szerint az iráni külügyminiszter azt mondta neki, hogy Irán meg akarja oldani az ügyet, és nem akarja kiélezni a feszültségeket.

Grace 1 nevű tartályhajót a brit haditengerészet foglalta le múlt héten Gibraltárnál annak gyanújával, hogy az Szíriába akarta szállítani rakományát, megsértve az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. A hajó lefoglalása miatt az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni brit nagykövetet, és tiltakozott a hajó lefoglalása ellen.

A Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit terület, hatóságai pénteken óvadék ellenében szabadon engedték a hajó legénységét, a kapitányt és három tisztet, valamint meghosszabbították a hajó lefoglalását július 19-ig.

A gibraltári rendőrség péntek esti közleménye szerint a legénység tagjai ellen nem indítottak eljárást, de a hajó átvizsgálása tovább tart. A hajó tartálya a maximális mennyiségű, 2,1 millió hordó nyersolajjal van feltöltve – közölték.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője pénteken azt írta: „Ha Nagy-Britannia hagyta, hogy az Egyesült Államok befolyásolja és belerángassa egy veszélyes játékba, akkor azt tanácsoljuk neki, hogy inkább álljon ennek ellen”.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön azzal vádolta Iránt, hogy az iráni hajó gibraltári feltartóztatása után megtorlásul három iráni hadihajó megpróbált feltartóztatni egy brit olajszállítót a Hormuzi-szorosban. Az iráni külügyminisztérium megalapozatlannak nevezte a vádat.


Hasonló cikkek