London választási kérdéseket rendezne az EU-val

Tárgyalni kíván a brit kormány az Európai Unió tagországaival a Nagy-Britanniában élő uniós, illetve az EU-ban élő brit állampolgárok választási és választhatósági jogainak kölcsönös további garantálásáról – közölte csütörtökön a brit belügyminisztérium. Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból

Azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, a brit belügyi tárca csütörtök esti tájékoztatása szerint a továbbiakban is jogosultak lesznek a részvételre a helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként. A minisztérium szerint ez összhangban van a brit kormány azon kötelezettségvállalásával, amelynek alapján az átmeneti időszak végéig Nagy-Britanniában letelepedett EU-polgárok minden megszerzett jogosultságukat megtarthatják.

Azok esetében azonban, akik az átmeneti időszak december végi lejárta után érkeztek, a választási jogokat a jogosultságok kölcsönös elismerésének elve határozza meg a továbbiakban, az EU-tagországokkal kötendő megállapodások alapján, amelyeknek biztosítaniuk kell az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságainak védelmét is – fogalmaz a londoni belügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása.

A tárca szerint a Brexit óta egyes EU-tagállamok nem tartották fenn az ott élő brit állampolgárok választási jogosultságait. Ezért a brit kormány mindegyik EU-országgal olyan megállapodásra törekszik, amely lehetővé teszi a náluk letelepedett brit állampolgárok részvételét a helyi választásokon, annak fejében, hogy ezeknek az országoknak a Nagy-Britanniában élő állampolgárait is megillethesse a szavazati jog a brit helyhatósági választásokon – áll a csütörtöki londoni belügyi nyilatkozatban. Az állásfoglalás úgy fogalmaz: az egyes EU-tagállamok maguk határozzák meg helyhatósági választásaik szabályait, ezért észszerű, hogy Nagy-Britannia is így tegyen.

A tárca kiemeli: vannak olyan EU-országok, amelyek megengedik az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak, hogy bizonyos letelepedési kritériumok teljesülése esetén szavazhassanak és indulhassanak a helyi választásokon, de vannak olyan uniós országok is, amelyek ezt nem teszik lehetővé. Ezek közé tartozik Franciaország, Németország és Ausztria. A brit kormány azonban arra biztatja azokat az EU-tagállamokat, amelyek érdeklődnek e kezdeményezés iránt, hogy kezdjenek tárgyalásokat Londonnal a választási és választhatósági jogokról szóló kétoldalú megállapodásokról – áll a brit belügyminisztérium csütörtöki ismertetésében.

A tárca közölte, hogy Lengyelországgal, Luxemburggal, Spanyolországgal és Portugáliával már sikerült ilyen megállapodást elérni, így ezeknek az országoknak az állampolgárai akkor is részt vehetnek a nagy-britanniai helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként, ha a Brexitet követő átmeneti időszak 2020. december 31-i lejárta után telepedtek le Nagy-Britanniában.

A minisztérium leszögezte: azok az EU-állampolgárok, akik a tavalyi év vége után érkeztek vagy érkeznek Nagy-Britanniába letelepedési szándékkal, csak akkor kaphatnak választási és képviselőjelöltségi jogosultságokat a brit helyhatósági választásokon, ha országukkal a brit kormány megállapodást kötött az egymás állampolgárainak kölcsönösen biztosított szavazati jogokról. Azoknak az EU-országoknak állampolgárai, amelyekkel London nem jut ilyen viszonossági egyezményre, a továbbiakban nem szavazhatnak és nem indulhatnak a brit helyhatósági választásokon, ha 2020. december 31. után telepedtek le Nagy-Britanniában.

A brit belügyminisztérium leszögezi: azok a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik jelöltként indultak és mandátumhoz jutottak a múlt havi angliai helyhatósági választásokon, mindenképpen kitölthetik képviselői megbízatásuk teljes időszakát. A nagy-britanniai országos parlamenti választásokon az EU-állampolgárok a Brexit előtt sem vehettek részt.

Világ tükör | PannonHírnök 

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek