Louis Armstrong online koncert lesz Debrecenben

In memoriam „Satchmo” címmel jazz-koncertet tartanak február 23-án este a Kölcsey Központban.

Louis Armstrong, becenevén Satchmo születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából egy egész koncertet szentel a jazz műfajának a debreceni Kodály Kórus. A műsorban Louis Armstrong mellett Cole Porter, George Gershwin, Buddy Johnson, Bob Chilcott közismert művei is megszólalnak. Közreműködik Bundzik István (zongora), Horváth Gyula (basszusgitár), Kacsenyák Gábor (dob) és a Kodály Kórus Debrecen, vezényel Kocsis-Holper Zoltán. A koncert kedden 19.30-kor kezdődik, és online követhető. Bővebb információ a Kölcsey Központ hivatalos, valamint Facebook oldalán található.

Louis Armstrong 1901-ben született New Orleansban, 1971-ben hunyt el New Yorkban. Szülővárosa szegénynegyedében nőtt fel, iskolába keveset járt. Egyik utcai balhéja miatt javítóintézetbe került, ott tanult meg kornettezni, ütőhangszereken játszani. Már több csapatban zenélgetett, amikor tehetségére King Oliver felfigyelt, és 1917-ben meghívta zenekarába. Kingtől sokat tanult, segítségével New Orleanson kívülre is eljutott. 1920-tól egy Mississippin közlekedő gőzhajón zenélt Fate Marable zenekarában. Első hangfelvétele 1923-ban készült. Chicagóba visszatérve megalakította saját zenekarát – Hot Five néven –, amely a legjobb blues énekesnőket kísérte. Az évtized végére már az egész országban népszerű lett, a kornettet pedig trombitára cserélte.1932-ben és 1933-ban Európában turnézott, ahol tomboló sikert aratott.

Budapesti koncertjén 1965-ben, a Népstadionban (MTI Fotó: Molnár Edit)

A szvingkorszak idején zenéje már nem volt olyan divatos, de menedzsere mindent megtett a folytatás érdekében. Válogatott muzsikusokkal a New York-i Town Hallba szervezett egy fellépést, ami remekül sikerült. Az együttest Louis Armstrong And His All Starsnak nevezték el, mellyel Armstrong számos világkörüli turnén vett részt. Ezzel a csapattal és Jewel Brown énekesnővel érkezett 1965. június 9-én Budapestre is, ahol nyolcvanezer ember előtt adott koncertet a Népstadionban.

Az idő múlásával arcizmai lazultak, már nem tudta a tőle megszokott minőséget produkálni hangszerén, így egyre inkább áttért az éneklésre. Egyedi előadásmódjában számtalan dal vált slágerré, közülük talán legismertebb a What a Wonderful World, mely 1968-ban került a slágerlisták élére. Armstrong belekóstolt Hollywood világába is. Ki ne emlékezne az 1969-ben bemutatott Hello Dolly! című zenés vígjátékra, és benne a Barbra Streisanddal közösen énekelt dalára.

Egyik első előadója volt – még az 1930-as években – a When the Saints Go Marching In amerikai gospel himnusznak. Ez mára olyan népszerűvé vált, hogy szinte nincs is jazz-, dixieland-koncert, ahol ne játszanák el. Felejthetetlen az a 1959-es változata, amit Danny Kaye és Louis Armstrong közösen adott elő a The Five Pennies című filmben.

(Érdemes megtekinteni itt:)

(Kiemelt kép forrása: Cinemoda.ru)

 

Zene | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek