Ma érkezik Szegedre Karikó Katalin

Ma már valószínűleg nincs is olyan ember a világon, aki ne tudná, hogy Karikó Katalin szabadalma alapján fejlesztették ki a  több mint egy éve dúló koronavírus elleni egyik legkorszerűbb vakcinát.

Bár a vírus és az oltások körül folyamatosan viták zajlanak, az tagadhatatlan, hogy a kutatók ellenszere az esély a járvány leküzdésére. Karikó Katalin sikerét számos díjjal és kitüntetéssel ismerték már el, de a biokémikus mindig nagyon szerényen, emberközpontúan nyilatkozik, és köztudott, hogy nem a díjakért, hanem az emberekért dolgozik. Szerdán Szegedre érkezik, és egészen péntekig marad.

A szeged365.hu értesülése szerint ellátogat majd a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, és a Móra Ferenc Múzeumba is. Pénteken pedig a Város Napján, átveszi a díszpolgári címet, Botka László még januárban kérte fel erre. 

Az óta a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorrá avatta, és emberi méltóságért járó kitüntetést is átvehetett. Tegnap, május 18-án pedig megkapta a Közmédia Év Embere díját, melyet neki ítéltek oda elsőnek 2020 végén, ettől kezdve minden évben átveheti valaki, aki nagy hatást gyakorol az adott év történéseire és pályája, élete során értéket teremt.

Az átadón Karikó Katalin a következőt mondta:

„Mindig elámulok azon, hogy milyen nagyságokkal említik a nevem egy lapon. Jólesik az elismerés, de legjobban mégis az emberek levelei érintenek meg, amikben leírják, számukra mit jelent a vakcina.”

Ezúton is gratulálunk a világhírű kutatónőnek.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek