Ma kezdődik a Kaleidoszkóp VersFesztivál

Ma kezdődik a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál Vácon, ahol számos versszínházi előadás, mozgásszínházi produkció, versmondás, koncert és vetítés várja a közönséget. A vasárnapig tartó fesztivál versenyprogramját a Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című versszínházi előadása nyitja.

Az ingyenesen látogatható fesztivál programjai a Váci Dunakanyar Színházban és a szomszédos Rubra Art Lounge-ban zajlanak. A produkciók között megtalálható meseelőadás, mozgásszínház, beavató színházi előadás, performansz, egyéni és társas előadóest is.
A programban szerepel – Igó Éva és Zoltán Áron játékával – a Hegedűs D. Géza által rendezett Szívlapát című előadás, kortárs költők verseivel. Szintén kortársakat, kizárólag költőnők verseit adja elő az E-Mancik Társulat négy színésznője, Verslábak címmel. Látható lesz a Varidance társulat mozgásszínházi produkciója, Verslábak, ha táncolnak címmel, Vári Bertalan koreográfiájával.

A Mindörökké Júlia című előadás mellett a költő visszaemlékezéseit is láthatja a közönség a fesztiválon Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett estjén, amelyen a forradalomba induló Petőfi szülői házában töltött utolsó napja elevenedik meg, versszínházi formában.
A Zichy Szín-Műhely ADYnemADYde címmel mutatja be Csikós Attila kortárs dokumentumszínházi produkcióját. Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában különböző tévéműsorok paródiáját François Villon költeményeivel átszőve láthatja a közönség.
Villon kalandos életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Senki Fia című előadásában Dévai Zoltán.

A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DupaSzaltó című élőzenés előadói estjét, amelyben a költő festményei is megjelennek.
Fazekas Mihály Lúdas Matyi című műve a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában lesz látható, továbbá bemutatják a Simorág TánCirkusz Ördögmeséjét is.
József Attila-versszínházat mutat be a Holdvilág Kamaraszínház, Minden rendű emberi dolgokhoz címmel, Babits Mihály Jónás könyvét pedig Mercs János adja elő.
A Rubra Art Lounge a versmondásnak és a verskoncerteknek ad helyet. Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és Faludy György szövegeivel Gerendás Péter szerzői estje látható. Varró Dániel verseire írt zenés történetét Molnár György mutatja be, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Pilinszky János megzenésített versei pedig Nemes Levente koncertjén hallhatók.
Az előadások többsége a versenyprogram része: a Kaleidoszkóp-díjakról az Uray Péter rendező, koreográfus, Kiss László rendező és Takács Bence előadóművész alkotta grémium dönt.

 


Hasonló cikkek