Ma: Portugália – Négygólos vereség elég lehet a magyaroknak

Gulyás István szövetségi kapitány kissé bizonytalannak és némileg fásultnak látta a magyar férfi kézilabda-válogatottat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Svédországgal szemben kedden hat góllal elveszített mérkőzésen.

“Az első félidőben ment minden a maga útján, de úgy érzem, mint ha fásultabbak lettünk volna” – nyilatkozta az edző a 24-18-ra elveszített találkozót követően. Hozzátette, játékosai futhattak volna többet a szünet előtt, lehettek volna indítási lehetőségeik, de többször is beragadtak, megálltak.

A kapitány úgy értékelt, védekezésben rendben voltak, Mikler Roland pedig kiválóan védett, tartást adott a csapatnak, a lövéseknél viszont nem igazán találták a megfelelő távolságot és ritmust, ez pedig némi bizonytalanságot okozott.

“Egyszer kicsit közelebb voltunk, egyszer kicsit távolabb. Ilyenkor csak centikről van szó, mégsem tudtuk eredményesen befejezni a lövéseket. Ilyen előfordul” – magyarázta Gulyás.

Az edző elárulta, próbálták levenni a játékosok válláról a terhet, ennek ellenére biztosan volt rajtuk egy kis nyomás is, hiszen a csapat jó sanszot kapott eddigi sikereinek köszönhetően.

“Továbbra is bátorítjuk őket. Ezeket a mérkőzéseket élményként kell megélni. A szünetben is azt mondtuk nekik, hogy nem történt semmi, menjenek tovább, és mosolyogjanak, mint az előző meccseken, akkor semmi gond nem lesz” – mesélte.

Hozzáfűzte, bár a svéd válogatott jelenleg nem a világ legjobb formában lévő együttese, ettől függetlenül élcsapatról van szó, éljátékosokkal.

“Tudtuk, hogy mindent meg fognak tenni, küzdeni fognak, de ezzel nálunk sem volt baj, a srácok mindent megtettek” – nyilatkozta.

A magyar válogatott a svédek elleni meccs vége után 18 órával, vagyis szerdán 16 órától Portugáliával találkozik a középdöntő utolsó fordulójában. Gulyás István közölte, szénhidrát, fehérje, vitaminok és folyadék bevitelével fel kell tölteni a játékosok energiaraktárait, amilyen gyorsan csak lehet.

A védekező-specialista Sipos Adrián leszögezte, Mikler Roland extra teljesítményt nyújtott, a védekezés is jól működött, de mindenkinek jobban kell összpontosítania a feladatára a pályán, és jobban kell figyelniük a kipattanó labdákra.

“Lehet, hogy elfáradtunk, és ez most jött ki. Nagyon remélem, hogy a következő meccsen ugyanúgy lépünk pályára, ahogyan eddig. Most is lehetett látni momentumokat, például védekezésben, és nagyon reménykedem, hogy a szerdai mérkőzést meg tudjuk nyerni” – nyilatkozta.

A Tatabánya beállója elismerte, nagyon kevés idejük van, de muszáj mindenkinek kipihennie a vesztes meccset, és jól felkészülni szerda délelőtt.

Bóka Bendegúz azt mondta, nem része a taktikának, hogy a szélsőkhöz még a passzok során is alig jut el a labda, mind a hat játékosra építenek a támadások során.

“Mostanában úgy sült el, hogy kevesebb labda jött a szélekre. Mindenkinek ugyanolyan feladata van, remélem, a további meccseken több labdát kapnak a szélsők” – közölte a Balatonfüred jobbszélsője.

Bóka úgy vélekedett, ha a 43. percben, 15-15-ös állásnál lőnek egy-két gólt, lehetséges, hogy ezúttal is megfordul az állás, átveszik a vezetést, és fordítva alakul a végjáték.

Hangsúlyozta, a portugálok nagyon jól játsszák a hét a hat elleni játékot támadásban, arra alaposan fel kell készülniük a szerda délelőtti videóelemzés során.

x

A magyar férfi kézilabda-válogatott akkor is továbbjut az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjéből, és kijut az ötkarikás selejtezőtornák egyikére, ha a szerdán (ma) 16 órakor kezdődő mérkőzésen négy góllal kikap Portugáliától, de Izland legyőzi Svédországot.

Ebben az esetben a magyar, a portugál és az izlandi csapat egyaránt négy ponttal zárná a középdöntő malmői csoportját, az egymás elleni eredmények alapján körbeverés alakulna ki közöttük, vagyis a gólkülönbség döntene, ami négygólos vereség esetén még a magyaroknak, ötgólos kudarcnál viszont már a portugáloknak kedvezne.

A csoport harmadik helyezettje szombaton Stockholmban a torna ötödik helyéért játszhat, illetve kijut az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikére. Ez motiválhatja a magyarokat és a portugálokat, az izlandiakat viszont nem, nekik matematikai esélyük sincs a továbbjutásra.

A svédek már szintén nem léphetnek tovább, de ők a tavalyi világbajnokságon megszerezték az olimpiai selejtezős helyüket. Amennyiben a társházigazdák csapata szerda este legyőzi Izlandot, és a magyarok kikapnak Portugáliától, ugyancsak hármas pontazonosság alakul ki, ami a portugáloknak kedvez, mivel tíz góllal verték a svédeket, ebben az esetben tehát a magyarok búcsúzni kényszerülnének. Gulyás István szövetségi kapitány csapata ugyanakkor pontszerzéssel biztosan olimpiai selejtezős, győzelemmel pedig a pénteki elődöntőre is marad esélye.

A legjobb négy mezőnyéből három válogatott már ismert: Norvégia, Horvátország és a címvédő Spanyolország biztosan ott lesz az éremcsatákban. A negyedik csapat Magyarország vagy Szlovénia lehet. Mikler Rolandéknak ez akkor sikerülhet, ha győznek szerdán, a szlovénok pedig kikapnak Norvégiától, minden más eset Dean Bombacéknak kedvez.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes Norvégiától, majd a svédekkel szembeni vereség előtt legyőzte Szlovéniát.

A középdöntőbe került 12 csapat között öt olyan van, melynek már biztos a helye a selejtező tornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország.

A csütörtöki program:

I. csoport (Bécs):
Spanyolország-Horvátország 16.00
Ausztria-Fehéroroszország 18.15
Németország-Csehország 20.30
Az állás: 1. (és már elődöntős) Spanyolország 8 pont (131-105), 2. (és már elődöntős) Horvátország 8 (105-91), 3. Németország 4, 4. Ausztria 2 (103-120), 5. Fehéroroszország 2 (102-124), 6. Csehország 0

II. csoport (Malmö):
MAGYARORSZÁG-Portugália 16.00
Norvégia-Szlovénia 18.15
Izland-Svédország 20.30
Az állás: 1. (és már elődöntős) Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 2 (112-116), 5. Izland 2 (101-110), 6. Svédország 2 (88-97)

A középdöntő végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek