Magas rangú NAKA-főnök kutatott Kuciak után az adatbázisban

Pavol Vorobjov, a NAKA hírszerzési egységének vezetője kutathatott a gyilkosságot megelőzően Kuciak után a rendőrségi adatbázisban.

Néhány hónappal a Kuciak-gyilkosságot megelőzően valaki rákeresett az oknyomozó újságíró nevére a rendőrségi adatbázisban. Rendkívül gyorsan fény is derült a titokra: Pavol Vorobjovról van szó, aki jelenleg is a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hírszerzési egységének vezetője. Az oknyomozó újságíró nevére valamikor 2017 őszén kereshettek rá az adatbázisban, vagyis mindössze néhány hónappal azelőtt, hogy Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kušnírovát február 21-én agyonlőtték nagymácsédi otthonukban.

A Plus 7 dní szerint Vorobjov éppen 2017 szeptemberében került az elit egység élére. Peter Hraško, a NAKA akkori főnöke iktatta be funkciójába. A hírszerzési egység egyébként elsősorban a pénzmosási ügyekkel és a terrorizmus elleni harccal foglalkozik. Szorosan együttműködik a bankokkal és egyéb személyekkel, vagyis számos financiális művelet tartozik az irányítása alá.

Vorobjov az üggyel összefüggésben már vallomást tett a rendőrségen. Azt állította, hogy Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány utasította rá, hogy Ján Kuciak után kutasson a rendőrségi adatbázisban. Gašpar tagadja, hogy ilyen utasítást adott volna.

Tibor Gašpart egyébként családi szálak fűzik Miroslav és Norbert Bödörhöz. Norbert Bödör kapcsolatban állt Alena Zsuzsovával is, aki a vádak szerint megrendelhette a Kuciak-gyilkosságot. Zsuzsovát korábban Zoltán Andruskó nevezte meg az újságírógyilkosság megrendelőjeként. A Plus 7 dní szerint Kočner és Bödör bízhatta meg Peter Tóth volt SIS-ügynököt, hogy figyelje meg az újságírókat és gyűjtsön róluk kompromittáló információkat.

Kočner a múltban azzal fenyegette meg Kuciakot, hogy keres valamilyen piszkos ügyet a múltjából, és tönkreteszi a karrierjét. A rendőrség ekkor még figyelmen kívül hagyta Kuciak az ügyben tett feljelentését, csupán a gyilkosság után foglalkoztak újra az üggyel. Kočner akkor vallomásában azt állította, hogy meg volt győződve róla: a fiatal újságíró célzatosan, egy megrendelés alapján kezdett el foglalkozni az ügyeivel. Állítólag ezért érdeklődött Kuciak számlamozgásai iránt.

Forrás: bumm.sk

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek