EgészségÉletmód

10 érdekesség a koronavírusról

Avatar

A koronavírus már hazánkban jelen van és egyre nő a megbetegedések száma. Íme 10 érdekes tény róla, amit neked is érdemes tudnod:

1. A koronavírus többnyire a levegőben található apró nyálcseppek útján terjed, de a tárgyak és a széklet útján is el lehet kapni.  

2. A tárgyak felületén akár napokon keresztül is életképes marad – fémen, műanyagon néhány napig, kartonon egy napig, réz felületeken pedig csak pár órán keresztül fertőz.  

3. A fertőzött beteg orrában, torkában lévő vírusok a betegség lefolyása alatt csökkenő tendenciát mutat, ami azt jelenti, hogy a tünetmentes vagy tünetszegény betegek a kezdeti időszakban fertőznek a leginkább.

4. A koronavírus érzékeny az UV sugárzásra, de ettől még nem pusztul el teljesen.

5. Ellenben a magas hőmérséklet képes arra, hogy elpusztítsa a vírust. A mostani COVID-19-hez nagyon hasonló SARS koronavírus esetében például 60 Celsius fokos hőmérséklet elengedő ahhoz, hogy elveszítse a fertőzőképességét.  

6. A tömény (legalább 70%-os) alkohol szintén kiiktatja a vírust a felületeken, ha gondosan áttörlöd vele a tárgyakat.

7. A vitaminok nem védenek a koronavírus ellen, akkor sem, ha nagy dózisban szeded őket. 

8. A macskák, illetve a macskafélék hajlamosak arra, hogy elkapják (USA-ban például egy tigris is koronás lett), de a szakemberek nem igazolták a macskáról emberre terjedést. 

9. A koronavírus folyamatosan mutálódik, valószínűleg már az is ennek az eredménye, hogy átterjedt az emberre.  

10. Akik már átestek a betegségen, ők a szakemberek szerint 2 évig védettek maradnak.  

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB