Színes

10 kifejezés – te tudod mit jelentenek?

Avatar

Nap, mint nap találkozunk olyan kifejezésekkel, amiket jó párszor hallottunk már és talán használtunk is, mégsem tudjuk, hogy pontosan mit is jelentenek.

Most hozunk 10 db kifejezést ezek közül „teszt” gyanánt: 

  1. Mazsorett: A mazsorett/majorette (francia eredetű szó) eredetileg egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a menetelő, botforgató lányok csoportja a fúvószenei fesztiválokon, menetfelvonulásokon a zenekar előtt táncol. A leggyakrabban ma is parádékon vagy kulturális események keretében látható. 
  2. Apátia: Az apátia az érzelmek, az érdeklődés és a törődés hiánya. Egy indifferens állapot, amely az olyan érzések elnyomásával jár, mint például az aggodalom, az izgalom, a motiváció és a szenvedély. Az apatikus személyek nélkülözik az érdeklődést az érzelmi, szociális, spirituális, filozófiai vagy fizikai életben és a világban. 
  3. Konstruktív: A konstruktív szó jelentése építő jellegű, előre vivő, hasznos. Ha például olyan kritikát mondanak egy cikkre, ami alapján az jobbá tehető, akkor az egy konstruktív kritika volt. 
  4. Adekvát: Valamilyen célnak megfelelő, a helyzethez illő dolog vagy cselekedet. Például egy kérdésre adott adekvát válasz azt jelenti, hogy a válasz helyesen felel a kérdésre, nem állít valótlant, és nem beszél mellé. 
  5. Egzakt: A latin eredetű egzakt szó a természettudományokból – mint matematika, kémia, fizika – átvett határozószavunk. Olyan esetekben használjuk, amikor valami teljesen egyértelmű, pontosan meghatározott, éppen ezért legtöbbször a reáltudományok területén fordul elő.  
  6. Fair play: A fair play kifejezést teljes egészében az angol nyelvből emeltük át. Jelentése a sportszerűség mellett magában foglalja a tiszta eszközökkel játszott mérkőzést és az ellenféllel szemben tanúsított tiszteletteljes magatartás eszméjét is. 
  7. Feed-back: Angol nyelvű kifejezés, aminek a magyar jelentése visszajelzés, visszacsatolás. Az interneten ezzel jelölik például azokat az űrlapokat, ahol megírhatod a véleményedet egy weboldalról, szolgáltatásról, de hivatkozhatnak a szóval egy szoftver által adott visszajelzésre vagy akár egy élő szervezet válaszára is. 
  8. Pejoratív: Pejoratívnak nevezünk egy kifejezést, ha az sértő szándékú, lekicsinylő, becsmérlő, megvető, rosszalló, elítélő értelmű vagy hangulatú. Egy pejoratív szó általában nem durva vagy trágár, inkább a sértő, megvető szándék jellemzi. 
  9. Startup: Üzleti értelemben a startup olyan induló vállalkozás, ami kifejezetten a nagyon gyors növekedés céljával hoztak létre. A kifejezést helyenként növekedési lehetőségtől függetlenül, tetszőleges vállalkozás kezdeti szakaszára használják. 
  10. Szubkultúra: A szubkultúra a társadalom egy kisebb, elkülönülő csoportjára jellemző életmód, szokások, normák és meggyőződések rendszere. A kifejezésben szereplő szub- előtag jelentése al-, és arra utal, hogy a szubkultúra a széleskörűen elfogadott, többségi kultúrán belül helyezkedik el, attól csak egyes részeiben különbözik. 

Forrás: szotar.net, lexiq.hu, wikipedia.org

Színes | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB