2021 legjobb ingyenes vírusirtói Windows 10-re | Pannonmagazin
windows_defender
IT - Tech

2021 legjobb ingyenes vírusirtói Windows 10-re

Vajon melyik a legjobb vírusirtó program? Ingyenes vagy fizetős legyen? Gyakorta felmerülő kérdések ezek, amiket most igyekszünk is megválaszolni, ám mivel minden nem mehet azért kútfőből, így a hitelesség érdekében, az AV Comparatives idei nagy vírusirtó tesztjét fogjuk most alapul venni.

A Windows Defender, mint a vírusirtók Rolls Royce-a?

Igen ám, de mi a helyzet a Windows Defenderrel? Mennyire megbízható? Hatékony egyáltalán vagy igazából teljesen felesleges? Fontos tudni, hogy a Windows Defender (esetenként Windows Security vagy Microsoft Defender) bár nem a leghatékonyabb megoldás, legalább ingyen van. Ehhez viszonyítva ráadásul még nem is teljesen hasznavehetetlen, a probléma vele igazából az, hogy csak ritkán frissül és akkor sem a legkorszerűbben.

A vírusírtók szent gráljának nyomában

Egy régebbi általános felhasználású notebookra is érdemes új, friss vírusirtó programot telepíteni. Fontos megjegyezni, hogy a vírusirtók piaca is nagyjából úgy működik, mint bármely más piac ezen a világon, tehát ne is legyenek illúziónk azt illetően, hogy egy teljes körű és stabil szolgáltatáshoz tényleg, a szó legszorosabb értelmében ingyen jussunk hozzá. A kérdés ilyenkor inkább az, hogy a full csomaghoz képest, egy adott vírusirtó ingyenes megoldása mennyire korlátozott? Vannak-e egyéb, rejtett költségek és ha igen, mik és mennyiért? Mi a magunk részéről pedig pontosan innen fogtuk meg a kérdést, így történhetett meg, hogy néhány valóban ez élmezőnybe való nagy név lemaradt a listáról, hiszen a szó szigorú értelmében véve közel sem ingyenesek.

Panda Free Antivirus. A 99,9%-os hatékonyságú Panda egyike azoknak a vírusírtóknak, amiket az AV-Comperatives szakemberei az egyik, ha nem a legjobb és leghatékonyabb ingyenes megoldásnak kiáltottak ki. Az ingyenes verzió egyetlen gyengesége a fizetőssel szemben, hogy a VPN napi adatforgalma 150 Mb-ra van korlátozva.

Kaspersky Security Cloud. A Kaspersky bár egy hajszálnyival lecsúszott az élmezőnytől, még így is a 99,5%-ös tábor büszke tagja. A Kaspersky ingyenes alapfunkciói kiválók, a különböző kiegészítő funkciók, extra tartalmak azonban már természetesen fizetősek.

Bitdefender. A Bitdefender egy egyszerű, de nagyszerű, felhőalapú motorral felvértezett, háttérben futó vírusirtó, ami a felmérések alapján szintén 99,9%-es hatékonyságú. Az ingyenesség az extra funkciók korlátlan használatára ugyanakkor erősen rányomja a bélyegét, így például a VPN napi adatforgalma erősen korlátozott.

Avira. A szintén felhő alapon működő Avira, bár a feljebb említett átfogó teszteken “csupán” 98,9%-os hatékonyságot produkált, ez még így is egy stabil és magabiztos eredmény. Az Avira ráadásul meglepően sok ingyenes funkciót is tartalmaz, védelmi motorjának pedig egyértelműen a legjobbak között a helye.

Végszó

Azt, hogy végeredményben megtaláltuk-e az ingyenes vírusirtók szent grálját, és ha igen, akkor az imént felsorakoztatott lehetőségek közül pontosan melyik is az, azt mindenki döntse el maga. Legyen szó az iménti szoftverek bármelyikéről, mellényúlni egyikkel se fogunk.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB