3 tipp, amivel elegánsabbá tehetjük az ünnepi terítéket | Pannonmagazin
-KiemeltGasztro

3 tipp, amivel elegánsabbá tehetjük az ünnepi terítéket

Hogyha ünnepi ebédet vagy vacsorát rendezünk, akkor a finom ételek mellett a külsőségekre, azaz a terítékre és a tálalásra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ezzel is kifejezzük az alkalom különlegességét. Mindez pedig az étkezőasztal megterítésénél kezdődik.

Válasszunk alkalomhoz illő terítőt!

A klasszikus fehér abrosz mindig tökéletes választás lehet, ha pedig szeretnénk, feldobhatjuk egy ízléses asztali futóval. Ezeket a hosszú keskeny díszterítőket kimondottan dekorálási célokra használják. Terítsük az abroszra úgy, hogy végigfusson az asztal teljes hosszán. Ügyeljünk arra, hogy a széleken pont annyira lógjon le, mint a terítő.

A színt illetően számtalan lehetőségünk van, mindazonáltal ügyeljünk arra, hogy passzoljon az abrosz, a tányérok, szalvéták és az asztali dekoráció színéhez is. A futó lehet akár szolidan mintás is, de azért kerüljük a szivárvány minden színében pompázó “csiricsáré” darabokat.

Azt talán külön kihangsúlyozni sem kell, hogy egy ünnepi étkezésnél nem illik a hétköznapi abroszt hagyni az asztalon. A különleges alkalmakra ugyanis szép, ünnepi teríték, s ahhoz illő abrosz vagy asztali futó dukál. Hacsak nem valamilyen konkrét ünnep (pl. karácsony, húsvét) van, akkor a színes-mintás helyett használjunk egyszínű, szolid fazonú darabokat az elegáns hatás kedvéért.

Legyen egyforma a teríték!

Még a legszebb terítő-futó összképet is elrontja, ha a terítéket illetően összevisszaság uralkodik az asztalon. A tányéroknak, poharaknak és evőeszközöknek ugyanis egyformáknak kell lenniük, ha valóban ízléses összhatást szeretnénk.

Persze a színekkel adott esetben lehet játszani (például fehér lapostányéron fekete mélytányér), de a teríték elemeinek akkor is azonos stílusúnak kell lennie, különben szedett-vedett lesz az összhatás.

Ezért érdemes vásárolni egy külön ünnepi étkészletet, amit a hétköznapokon nem használunk. Legyenek alkalmi tányérjaink, poharaink, evőeszközeink, amiket tényleg csak akkor veszünk elő, ha vendégséget tervezünk.

Így egyrészt könnyen megvalósítható a teríték egységessége, másrészt senkinek sem kell kopott, karcos tányérból, görbe nyelű villával falatoznia.

Dekoráljuk az asztalt!

Bár az asztal alapvetően az étkezés helyszíne, azonban a látvány sem mellékes, kellemes környezetben ugyanis sokkal jobban esnek a finom falatok. Ezért az asztali díszekről sem szabad megfeledkezni.

Itt választhatunk az alkalomhoz illő kiegészítőket is, például karácsonykor fenyőágakból készült koszorút, húsvétkor színes tojásokat, eljegyzéskor virágcsokrot, születésnapkor színes konfettiket.

Arra viszont figyeljük, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára. Ha ugyanis túl zsúfolttá tesszük az asztalt a sok dísszel, akkor nem férnek el rendesen az ételek és kényelmetlen lesz az étkezés. Kerüljük a magas, könnyen felboruló dekorelemeket, amik felett nehéz átnyúlni és egy óvatlan mozdulattal bárki felboríthatja őket.

Ha a minimalizmusra törekszünk, akkor bőven elég az asztal közepére egy szolidabb dísz, a tányérok mellé pedig egy-egy szép szalvéta ízlésesen meghajtogatva vagy szalvétagyűrűvel átfűzve.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB