A balatoni nyár nem ér véget | Pannonmagazin
TurizmusUtazóna

A balatoni nyár nem ér véget – utószezoni vasúti menetrend

A vasúti nyári menetrend hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjéig tart. Mivel a Balatonhoz az utószezonban is sokan utaznak, hogy visszatérjenek új vagy régi kedvenc helyeikhez, ezért augusztus 31-től szeptember 13-ig utószezoni menetrenddel segíti elő a kikapcsolódást a MÁV-START.

Az utószezonban sűrűbb menetrenddel, nagyobb kapacitással és magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítva közlekednek a vonatok a tóparti állomásokra. Hogy a nyár után az ősz se múljon el élmények nélkül, a MÁV-START szeptember végéig biztosítja a Balaton 24 és Balaton 72 elnevezésű kedvezményes napijegyeket, melyekkel a part menti turisztikai látványosságok olcsóbban közelíthetők meg a vasúton.

Idén biztonságosabb itthon nyaralni, ezért várhatóan kora ősszel is a szokásosnál többen utaznak a Balatonhoz. Augusztus 31-től szeptember 13-ig utószezoni menetrend lép életbe, ezzel nyújtja meg a vasúttársaság a balatoni nyári menetrendet, amely augusztus 30-ig, vasárnapig lesz érvényben. A korábbi évek magas utasforgalmi tapasztalatai alapján alakította ki a vasúttársaság az utószezoni menetrendet, amely sokkal sűrűbb vonatközlekedést, nagyobb kapacitást és magasabb színvonalú szolgáltatást fog biztosítani. Például több kerékpárszállítási kapacitás áll a bringások rendelkezésére és légkondicionált InterCity kocsik is közlekednek az utószezoni menetrend időszakában.

Budapest és a Balaton között, minden nap óránként közlekednek gyorsvonatok, melyek a legfontosabb településeken állnak meg. A kisebb megállók sebesvonatokkal érhetőek el.

Budapest–Siófok–Nagykanizsa között kétóránként közlekednek gyorsvonatok. Minden vonatban lesz klímás InterCity kocsi is. A kerékpárokat kerékpárhelyjeggyel vihetik magukkal a biciklisek.

Budapest–Siófok–Keszthely között is kétóránként indulnak gyorsvonatok, egy órával elcsúsztatva a nagykanizsai gyorsvonatokhoz képest. A vonatokban szintén közlekedik majd InterCity kocsi, valamint a menetrendben jelölt 6 pár vonatban étkezőkocsi is az utasok rendelkezésére áll a nyári étlap kínálatával. A bicikliket kerékpárhelyjeggyel lehet utaztatni a vonatokon. Péntektől vasárnapig egy késő esti vonatpár is közlekedik majd Budapest és Keszthely között.

A kisebb utasforgalmú megállókba való eljutást sebesvonatok biztosítják. Hétköznapokon 2 pár, hétvégén 7 pár sebesvonat közlekedik Budapest és a Balaton között Siófokig, Fonyódig vagy Balatonszentgyörgyig. Ezeken a vonatokon jellemzően nagyobb kerékpáros férőhelyet biztosít a vasúttársaság, ezért nem kell váltani kerékpárhelyjegyet ezen sebesvonatokra. A kerékpárosoknak leginkább ezeket érdemes igénybe venni augusztus 31. és szeptember 13. között.

A kerékpáros igényeknek megfelelően egyes vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is beállít a vasútvállalat. A vonatok gyorsvonati pótjeggyel vehetőek igénybe, a Balaton partja menti utazásokhoz felár nélkül igénybe vehetők.

A nyári menetrendben megszokott, Kelet-Magyarországot a Balatonnal összekötő Aranyhíd, Ezüstpart és Aranypart expressz nevű közvetlen vonatok, valamint a hétvégi Jégmadár sebesvonatok és a Bagolyvonatok nem közlekednek az utószezoni menetrend idején.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca (29-es) vonalon több vonatpár közlekedési időszakát meghosszabbítja a MÁV-START az utószezonban:

Budapest és Tapolca között szeptember 13-ig minden nap kétóránként közlekednek a Kék Hullám sebesvonatok, a nyárihoz hasonló megállási rend szerint, ezzel gyors eljutást biztosítva Balatonalmádiba és Balatonfüredre. Minden KÉK Hullám vonatban közlekedik nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi, ezért nem szükséges kerékpárhelyjegyet váltani ezekre.

Budapest és Balatonfüred között hétköznap két pár, hétvégén 5 pár Katica sebesvonat közlekedik a nyárihoz hasonló megállási rend szerint, klímás, részben akadálymentes Desiro motorvonattal. Hétköznapokon Székesfehérvár és Balatonfüred között személyvonatok közlekednek a Katica vonatok pótlására. A Katica sebesvonatokra kötelező kerékpárhelyjegyet venni a korlátozott kapacitás miatt.

Péntek délután, illetve hétvégén Tekergő gyorsvonatok is közlekednek Budapest és Tapolca között, a Katica vonatok tehermentesítése érdekében. A péntek délutáni Tekergő gyorsvonat Kőbánya-Kispestről indul, a többi vonat budapesti végállomása a Déli pályaudvar. A Tekergő vonatokat javasolja a vasúttársaság a kerékpáros utasainak, mert ezekhez nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat is kapcsolnak. A vonatok gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe, de a Balaton partja menti utazások során felár nélkül lehet utazni.

A MÁV-START szeptember végéig árusítja az idén júniusban bevezetett és népszerűvé vált Balaton 24 és Balaton 72 napijegyeket is, melyekkel a part menti turisztikai látványosságokhoz kedvezőbb áron tudnak elutazni a Balatonnál pihenők. A balatonfenyvesi kisvasúton szeptember 5-én, szombaton nyílt napot tart a vasúttársaság. A balatoni napijegyeket például a kisvasúton történő utazásra is igénybe vehetik az érdeklődők.

Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk

A Déli pályaudvarról 6:35-kor induló, 200-as számú Gradec-Balaton expresszvonat keszthelyi közvetlen kocsival közlekedik. A Tapolcáról 04:47-kor induló, 9639-es számú vonat Tapolca és Balatonszentgyörgy viszonylatban közlekedik, a végállomásra 5:52-kor érkezik, csatlakozva a 849-es számú vonathoz. A Tapolcáról 6:45-kor induló, 9637-es számú vonat Balatonszentgyörgyre 7:59-kor érkezik, csatlakozva a 847-es számú vonathoz a balatonszentgyörgyi állomáson. A 9658-as számú vonat Balatonszentgyörgy és Keszthely között később közlekedik, 22:08 órakor indul, de Keszthely és Tapolca között változatlan lesz a menetrendje.

Győr–Tapolca–Keszthely–Balatonszentgyörgy

Az InterRégió vonatok az egész menetrendi évben biztosítják az eljutást a Nyugat-Dunántúlról a Balaton felé. A Győr–Pápa–Celldömölk–Sümeg–Tapolca–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban 7 pár vonat közlekedik kétórás ütem szerint – korszerű, részben alacsonypadlós, klímás Desiro motorvonatokkal.

Szombathely–Tapolca– Keszthely

Hétvégenként szintén követlen eljutást biztosít a Szombathely–Celldömölk–Sümeg–Tapolca– Keszthely útvonalon közlekedő, Szombathelyről 9:03-kor induló, 19807-es számú vonat. Visszafelé az utószezonnak megfelelően, korábban, Keszthelyről 16:36-kor közlekedik a 19804-es számú vonat. A vonatpárnak Tapolcán kedvezőbb átszállási idő mellett továbbra csatlakozást biztosít vasúttársaság a Balatonfüred irányába Tapolcáról 10:43-kor induló, 19745-es vonattal. Ellenkező irányban, Balatonfüredről a 19746-os számú vonat korábban, 15:57-kor indul, így a tapolcai átszállás mellett is kedvezőbb eljutás biztosított Balatonfüredről Szombathely felé.

A MÁV-START az idei utószezoni menetrend idején is folyamatosan nyomon követi az utasforgalmat, és a tapasztalatok alapján azonnal beavatkozik a kapacitások átcsoportosításába, amennyiben az szükségessé válik.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB