TurizmusUtazóna

A hegyes-tetői “zsombolyok” titka

Avatar

Az Országos Kéktúra áthalad a Börzsönyön. Nagymaros felett a Hegyes-tetőnél a Dunakanyar, hazánk egyik legszebb tája tárul a kiránduló elé.

A jelzés az Ürmös-rét és a Szent Mihály-hegy gerincén körbekerített, sekélyebb és mélyebb, sötéten tátongó aknák mellett halad. A tájékozódni vágyó túrázónak próbálunk a felmerülő kérdésekre válaszokat felkínálni.

Az erdő az oszmán idők elmúlta óta Koronauradalom és jogfolytonosan a Magyar Állam tulajdona, jelenleg az Ipolyerdő Zrt. Nagymarosi Erdészetének vagyonkezelésébe tartozik. Ők gondoskodnak az objektumok baleset elleni védelméről, a kerítésekről.

Gazdag fantáziával megáldott „jólértesültek” szerint a második világháború alatt a németek mélyítették a szálkőbe az üregeket, hogy azután innen rakétákat lőjenek ki. Vagy esetleg később rakétabázist terveztek ide az oroszok?

Hadi vonatkozása azonban a csúcson csak a Julianus-kilátónak volt. A második világháború alatt itt egy légvédelmi figyelő őrs működött. Nagymarosról jártak fel férfiak (12-en felváltva) és szemmel tartották a repülők mozgását, az ellenséges bombázókat, sérült vagy lezuhanó gépeket, az esetlegesen leereszkedő ejtőernyősöket, a Dunát elaknásító angol éjszakai bombázókat. 1944-ben innen vezetékes telefonon jelentették észleléseiket.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB