-KiemeltSzínes

A könyökünkön jön ki, de mi is?

Avatar

Mémek özönlötték el az internetet, amelyek mindig találnak valami táptalajt. Mi is lehetne aktuálisabb manapság, mint a koronavírus-járvány körüli intézkedések, de bármi mémmé válhat. Még egy magyar villamosmérnök is.

Mém, annyiszor halljuk és olvassuk. Nevetünk rajtuk, vagy épp bosszankodunk. Akarva és akaratlanul is találkozunk azokkal, ha az interneten böngészünk. Naponta jön velünk szembe mém. Az idősebb korosztály is ismerheti a kifejezést, ha közösségi oldalakon bóklászik, de vajon el tudná magyarázni, hogy mi is az? Nyugalom, ez nemcsak az idősebbek számára nehéz kérdés, a modern technika világába beleszületett fiatalok számára legalább akkora fejtörést okozna.

Ami azonnal eszünkbe juthat a mém szóról, az a vicc, a humor, az irónia képek, videók és/vagy szövegek közvetítésével. A mémek tehát közösségi oldalak által terjednek, és leginkább megnevettetnek. Ennél azonban jóval többről van szó, ugyanis egy tudományterület is foglalkozik ezzel: a memetika.

Egyre több mém születik, és van, amelyik évek múltán is képes hódítani. Emlékezzünk csak Grumpy Cat-re. A morcos macska mémje végigsöpört a világon, pedig szegény macska már nincs is az élők sorában. Arató András neve talán nem cseng ismerősen, de a mémek világában Hide the pain Harold mély nyomot hagyott. Egy arc, akit a világ megismert és mémmé vált. Az amúgy villamosmérnökről készült fotó annyira kedvelt lett, hogy 2019-ben az Imgur által kezdeményezett szavazáson a magyar férfi fotója lett a legkeresettebb. Még Grumpy Cat-et is lepipálta.

A mémek dinamikájához szükséges ismerni néhány fontos információt. Kedves mém, mi vagy te? A mém a mimeme görög szóból ered, amelynek jelentése utánozni. Hasonlatos a mi magyar mímel szavunkhoz. A mémek kialakulásához szükséges az, hogy azonosuljunk egy információval. Érdekel, tetszik, és az a csodálatos szervünk ott a koponyánkban ezt az adatot nemcsak begyűjti, de rögzíti. Annyira foglalkoztathat az új információ, hogy mindenáron meg szeretnénk másokkal is osztani, ezért valamilyen módon azt elérhetővé is tesszük. Amint ez megtörtént, akkor már csak a megfelelő csatornát kell megkeresnünk, hogy azáltal elérhetővé tegyük mások számára és a mém megszületett, útjára engedtük.

Nem mindegyik mém életképes. Ami a kultúránktól, gondolkodásunktól nagyon eltérő, azzal nem tudunk azonosulni, így mém sem válik belőle, vagy csak nagyon rövid életű és kis közösségben hódító.

A mémek terjedésének igazi otthonát az internet jelenti. Az információval történő azonosulás után kép, videó és/vagy szavak segítségével létrejött mém akkor talál igazi táptalajra, ha azzal minél többen tudnak azonosulni. Az internet, főleg a közösségi média alapjában véve a különféle tartalom megosztására ösztönöz, ezért a mémek szívesen tanyáznak ezeken a csatornákon.

Fotók: flick.com     

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB