A Körömvirág kenőcs: ennyi mindenre gyógyír | Pannonmagazin
-KiemeltEgészség

A Körömvirág kenőcs: ennyi mindenre gyógyír

Hogy készül a hámosító, sebgyógyító kenőcs? Mi  az eredeti recept? Zsírral vagy növényi olajjal jobb? Tehetünk-e a körömvirág mellé más gyógynövényt is?  Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya most minden kérdésre választ ad.

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket. Drogja a virágzata, amelyet a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv is említ. Belsőleg  a virág forrázatát élénkítő és görcsoldó teaként alkalmazza a fitoterápia, valamint asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot kezelésére is ajánlja. Külsőleg a körömvirágból készült kenőcsöt, krémet szinte minden bőrbajra használhatjuk. A narancssárga virágzatból olajos kivonással kinyert bőséges flavonoidoknak és szaponinoknak köszönhetően kiváló hámosító, sebgyógyító, hegesítő hatású. Szabó Gyuri bácsi „híres körömvirág kenőcsét” bőrbajokra, visszérre, ekcémára és még aranyérre is készítette, ajánlotta. A régi receptúrából most lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa varázsolt igazi natúrkozmetikumot, amely már elérhető a Györgytea boltjaiban.

„Az eredeti recept Maria Treben könyvében szerepelt, apám ezt vette alapul és egészítette ki saját tudása szerint. A családunk apraja-nagyja tartott a hűtőben pár tégellyel, mert mindenféle sebre, kiütésre, csípésre, visszérre és égési sebre ezt használtuk” – méltatja a házi kenőcs jótékony hatásait Lopes-Szabó Zsuzsa, aki elhatározta, hogy közkinccsé teszi a sokaknál bevált kenőcsöt. Ehhez azonban némi modernizációra volt szükség, hogy a kenőcs a mai kor követelményeinek is megfeleljen. „Apám még disznózsírban főzte-áztatta a gyógynövényeket, amely ugyan remek alapanyag, ha otthoni felhasználásra készítünk kozmetikumot, azonban nagyobb mennyiségben szállítani és eltartani már problémás, ezért a disznózsírt kézműves, hidegen sajtolt extra szűz olívaolajra cseréltük. Az olívaolaj jobban eltartható, melegben sem avasodik, de éppolyan jó gyógyhatása van, mint a zsírnak” – nyilatkozza a termékfejlesztésben is jeleskedő Zsuzsa az új Körömvirág kenőcs bevezetése kapcsán.

 

Azonban nemcsak ennyi a változás. Zsuzsa az eredeti receptúrát kibővítve, a körömvirág és a közönséges cickafark mellé az aranyvessző és a diólevél kivonatát is hozzáadta, hogy még sokoldalúbban felhasználható legyen az egész család számára. Ez a négy gyógynövény így együtt verhetetlen a nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek, fekély, égések és fagyások kezelésére, valamint ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén. „Nyáron a napégés okozta bőrpírt a hámosító, gyulladáscsökkentő hatású körömvirág krémmel akár már néhány használat után is megnyugtathatjuk. Mivel kizárólag természetes alapanyagokat választottunk, így kisgyerekek és érzékeny bőrűek számára is biztonságos a használata. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, akinek a fentiekben leírt problémája van!” – adja tudtunkra a kozmetikai termékek fejlesztésében is jártas ügyvezető asszony.

Zsuzsa igazi natúrterméket alkotott meg, hiszen az új Körömvirág kenőcs nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalék- illat- és színanyagot. Mivel Gyuri bácsi lánya a természetvédelemnek és a fenntarthatóságnak is híve, ezért nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a csomagolás is újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból készüljön, így az ökutudatos anyukák, nagymamák elvárásainak is sikerül az új termékkel megfelelni.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB