Egészség

A mediterrán étrend jótékony hatása

A hazai turisták közül alighanem a legtöbben görögországi nyaralásuk során találkoznak autentikus mediterrán fogásokkal, bár a mediterrán konyha jellegzetes alapanyagainak használata éppúgy jellemző Spanyolországban vagy Olaszországban is. Az erősen növényi alapú mediterrán étrend jellegzetes elemei a zöldségeken, gyümölcsökön kívül a hántolatlan, finomítatlan gabonafélék, diófélék, a különböző fűszerek és természetesen az olívaolaj. Lássuk, milyen előnyökkel bír egészségünkre nézve, ha a fentieket mindennapi étkezésünk részévé tesszük.

Mivel a mediterrán étrend magával vonja a finomított és feldolgozott élelmiszerek, valamint a vörös húsok fogyasztásának kiiktatását, remekül alkalmas a szívbetegségek és a stroke megelőzésére. Ezen túl megóv a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásától is a magas rosttartalmú fogásoknak köszönhetően, amelyek lassabban emésztődnek, megelőzik a vércukorszint-ingadozást, így segítenek az egészséges testsúly megtartásában. Továbbá hozzájárulhat az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kockázatának csökkenéséhez is. Előbbi esetében a megfelelő koleszterin – és vércukorszint fenntartásával, míg utóbbinál az étrendben szereplő élelmiszerek magas antioxidáns tartalmának köszönhetően.
Miután számos betegség kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszhat, a mediterrán étrend a hosszú élet egyik fontos elemét képezi.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés