photovoltaic system
Újratervezés

A nagy ausztrál napelem-projekt Tesla-módra

Avatar

A napenergiában hatalmas, még jórészt kiaknázatlan potenciál van, a világ legnapfényesebb országai nagyon kevés energiát állítanak elő a napból a rendelkezésre álló mennyiséghez képest. Gondoljunk csak a legszegényebb, ámde annál több napsugárzást élvező afrikai országokra vagy az olajból meggazdagodott arab államokra.

Hogyan és mire hasznosítható a nap energiája?

A napenergia úgynevezett aktív hasznosítása kétféleképpen történhet: hőt (napkollektor) vagy áramot (napelem) állíthatunk elő belőle. A passzív hasznosításkor nem használunk energiatermelő berendezést, hanem különböző építészeti megoldásokkal “ejtjük csapdába” a nap energiáját, például a ház/lakás déli-délnyugati tájolásával, megfelelő szigetelés kialakításával (pl. panelprogram), jól záró nyílászárók felszerelésével, északi szobákban kisebb méretű ablakok felhelyezésével.

Fejlődő napenergia-ipar

A napenergia-ipar  a világon erőteljesen fejlődik, a hatásfok folyamatosan nő, a legnagyobb napelemet gyártó cégek élmezőnyében kínai és amerikai vállalatok szerepelnek. A fő cél az energiahatékonyság növelése, valamint az energiatermelés és -felhasználás közötti “holtidő” áthidalása, azaz a napsütéses időben termelt áram tárolása a későbbi felhasználásra. Egy ilyen gigaprojektbe vágott bele az amerikai székhelyű Tesla vállalat a világ egyik legnapfényesebb országában, Ausztráliában.

A projekt keretében, Dél-Ausztráliában 50 ezer ház tetejére telepítenek egyenként 5 kW teljesítményre képes napelemet és a hozzá csatlakozó 13,5 kW-os akkumulátort, mely nemcsak a naplemente utáni időszakra biztosít áramot, de biztonságot jelent egy esetleges áramkimaradás esetére is. A virtuális naperőműnek nevezett rendszer a déli állam villamosenergia-szükségletének 20%-át képes fedezni.

A Tesla napenergia-projekt előnyei:

  • hazai energiaforrás
  • az üzemelő napelem a megtérülés után “ingyen” áramot termel (élettartamuk 20-30 év, megtérülési idő 10-15 év)
  • a hazai vállalkozói szektor számára bevételt jelent
  • felépítése jóval egyszerűbb, mint egy nagyerőműé
  • a költségek és a bevételek jobban eloszlanak
  • terrorveszély nem fenyegeti
  • biztonságos, mivel legfeljebb egyes részek eshetnek ki a termelésből (ez a decentralizált jellegéből fakad)
  • rugalmasan bővíthető, az igények szerint
  • pénzügyileg sokkal átláthatóbb, mivel sok kisebb költségű elemből épül fel, szemben egy paksi méretű ezermilliárdos nagyságrendű projekttel

A napenergia-üzlet más országokban, többek között az USA-ban is virágzik, ahol közel 260 ezer embernek ad munkát; ezen felül a tavalyi évben a munkahely-bővülés 2%-át ez a szektor hozta. A napenergia-hasznosítás Magyarországon is  termelhetne új munkahelyeket, például a hazai gyártás megszervezésével és a ráépülő (egyébként már meglévő) szolgáltató KKV szektor bővítésével. Szemben a gigaösszegekbe kerülő atomenergia beruházással, a napenergia hasznosítása sok kis erőmű telepítésével relatíve olcsóbb lenne, csökkentené az import- és energiafüggőséget és a hazai vállalkozásoknak jelentene bevételi forrást.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB