Egészség

A sokoldalú teafaolaj

Az esszenciális olajok- vagy más néven illóolajok – növényi részekből nyert, természetes vegyületek, amelyeket kellemes illatukon kívül az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt is kedvelnek és használnak.

Ide sorolható az Ausztráliában őshonos teafa leveléből nyert teafaolaj is, amelyet az egyik legsokoldalúbb illóolajként tartanak számon.

A teafaolaj többek között rendkívül jól működik természetes kéztisztítóként: több kutatás egybehangzóan alátámasztja, hogy számos betegség kialakulásáért felelős baktériumot és vírust is képes elpusztítani. Érdemes tehát a bolti szappanok helyett házilag kikevernünk a kéztisztítónkat, s abba pár csepp teafaolajat csepegtetnünk. Hasonlóképp előnyünkre válhat, ha magunk készítjük el dezodorunkat, hiszen baktériumölő hatása ebben az esetben is érvényesül, miközben nem kell tartanunk a kereskedelmi forgalomban kapható dezodorokra jellemző káros tulajdonságoktól.

Alkalmas továbbá kisebb vágások, sebek fertőtlenítésére, megelőzve ezáltal, hogy a baktériumok a véráramba jussanak. Felgyorsíthatja ezen kívül sebeink gyógyulását is, hiszen csökkenti a gyulladást, és serkenti a fehérvérsejtek aktivitását. Egyes kutatások még az aknés bőr súlyosságának enyhítésére is hatékonynak találták.

Mindemellett a teafaolaj kiválóan alkalmazható rovarok távol tartására is. Egy teafaolajjal kezelt tehenekről szóló kutatás eredményei alapján, a kezelést követő 24 órán belül 61%-kal kevesebb legyet figyeltek meg, mint azoknál a teheneknél, amelyeknél nem alkalmaztak teafaolajat.

Kiemelt kép: youtube.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés