EzoTér

A színek hatásai, a színek fizikája – Piros, az élet színe

Ahogy azt cikksorozatunk bevezető részéből megtudtuk, a fény spektrumokra bontható, így a színek által láthatóvá válik az energiája, mely hatással van testünkre és lelkünkre egyaránt – hiszen az emberi szervezet is energia. A színek hatásairól szóló sorozatunkban lépésenként végighaladunk a hét fő csakrán, és elemezzük a színenergiák hatásait.

A lépcső első foka a piros.

A piros a gyökércsakra színe, mely a gerinc alsó végénél, a farokcsontnál, illetve a gát területén helyezkedik el. Energiatölcsére lefelé nyílik, a földdel, illetve a saját testünkkel való kapcsolatért felelős. Mivel ez a csakra az alap, a talapzat, erre épül egész energiarendszerünk, ezért megfelelő működése léfontosságú, hiszen a testi szükségletek kielégítéséért, a vitalitásért, az élni akarásért felelős. A talpak, lábak, a csontok, fogak, a gerincoszlop, a köröm és a vastagbél tartozik hozzá, belső elválasztású mirigye a mellékvese, mely kortizolt és adrenalint termel.
A színek közül a földszínek, továbbá, természetesen a piros támogatja, melynek hullámhossza a legalacsonyabb, 650-750 nanométer, amit az emberi szem már tud érzékelni.
A piros szín tehát vitalizál, energiával és bátorsággal tölt fel. Támogatja a csontokat, az emésztésnek azt a részét, melyben a méreganyagok távoznak a szervezetből. Összefüggésben áll a vérrel, így támogatja a vérkeringést, gyorsítja a szívverést. Mivel a vörös a tűz színe is, támogatja a szexuális életet, képes újra feléleszteni a szenvedélyt. “Túladagolásával” azonban vigyázni kell, ugyanis a piros az agresszió színe is, továbbá emelheti a vérnyomást és zaklatottá tehet.

A gyökércsakrához tartozó ásványok a hematit, a vörös korall és jáspis, a gránát, az ónix, az obszidián, tehát az izzó láva és a fekete föld színeit idéző kövek. Mivel az ásványok hatása összetételüktől is függ, érdemes utánajárni, hogy melyek számunkra a legmegfelelőbbek.

A gyökércsakra jó kondíciójában tartásához sétáljunk sokat, jógázzunk, vagy csak “mezítlábazzunk” a természetben, hogy megtartsuk testünk földelését és feltöltsük energiával.

Képek forrása: pixabay.com
Kiemelt kép: Schült Annamária festménye

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés