-KiemeltEsemények

A természet és az olvasás szerelmese vagy?

Avatar

Nincs is annál jobb kikapcsolódás, mint mikor egy izgalmas könyvvel a kezedben leheveredsz egy fa alá, egy nyugodt, nyári délutánon és olvasol. Ha természetbarátként az olvasás szerelmese vagy, biztosan tudod, miről beszélek.

Bár az egyre hűvösödő napokon csak kergetjük álmainkat egy békés udvarról vagy kertről, ahol fák zöldellnek és belemerülhetünk kedvenc könyvünk világába, a megvalósítás nem is olyan távoli, mint amilyennek tűnik. Ugyanis 2019-ben Mezőkovácsházán elindítottak egy pályázatot könyvtárak részére, mely során az olvasás népszerűsítése mellett a környezetvédelem fontosságára is fel akarták hívni a figyelmet. A kezdeményezés olyan sikeres lett, hogy idén is megismételték s most a Kultúráért Felelős Államtitkárság is támogatta a programot, mely az „Ültess fát, olvass alatta könyvet” névre hallgat.

Tavaly 191 könyvtár csatlakozott és közel 1000 könyvtárfát ültettek, amik alatt tényleg lehet olvasni, így a természet közeli élmény mindenképp biztosított. Az intézmények a faültetés keretében különböző szemléletformáló, zöld létet támogató eseményeket, előadásokat szerveztek, melyekre szintén lehetett támogatást nyerni.

Az előadások különböző korosztályokat tűztek ki célközönségül, hogy mindenkihez eljuttathassák az olvasás és a fák szeretetét. A legkisebbeknek rajzpályázatot is indítottak. A nagy érdeklődésre való tekintettel tervezik, hogy jövőre is folytatják a projektet.

A Te kedvenc könyvtárad csatlakozott már?

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB