IT - Tech

A Terminátor 2 folyékony robotja életre kel

Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Terminátor film második részében látható a T-1000 névre keresztelt robot, melynek különleges tulajdonsága, hogy anyaga folyékony. Ez ihlette a kínai kutatókat, akik egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező, jelenleg még csak egy tenyérben is elférő robotot alkottak meg. A piciny szerkezet egy műanyag karika, benne lítium akkumulátorral és néhány csepp folyékony fémmel.

A lágy robotot persze nem gyilkolásra akarják használni, viszont kiválóan alkalmas lehet arra, hogy életet mentsenek vele, gyógyítsák a rákot vagy kémedjenek vele.

Mivel a robot befér olyan helyekre, ahova az ember nem, ezért a jövőben bevethető földrengések áldozatainak a felkutatására, illetve “nanorobot” formában célzottak képes majd eljutattni a gyógyszert a tumorsejtekbe. Ez azért lenne átütő a rák gyógyításában, mert jelenleg az egyik legfőbb probléma az, hogy a ráksejteket elpusztító anyagok az egészséges sejteket is megölik, mivel nem képesek megkülönböztetni a kétféle sejtet.

A folyékony fém egyébkén egy úgynevezett galliumötvözet, ami a szobahőmérsékletű higanyhoz hasonlít, így könnyen vesz fel – a vízhez hasonlóan – bármilyen formát. A kínai tudósok vélekedése szerint egy évtizeden belül már valósággá válhatnak a T-1000-et idéző folyékony robotok.

Videó a robot működéséről:

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés