A tüzes borok hazája | Pannonmagazin

Villány 1987-ben, egy nemzetközi zsűri értékelése alapján kapta meg a „Szőlő és bor városa” címet. Rá egy esztendőre pedig megalakult a Villányi Borrend, „Custodes Vinorum de Villány” néven. E borrend tagjai hivatottak képviselni a villányi borászokat Magyarországon és külföldön egyaránt.

A helybéli borászok e kitüntető cím elnyerésében nagy szerepet tulajdonítanak annak a történelmi múltnak, amelyet a kelták, majd később a rómaiak itteni szőlőművelése jelentett. A szőlőtermesztést később a szerbek, de még inkább a 18. században idetelepült németajkú lakosság, a „dunai svábok” emelték magasra. Ők hozták magukkal a Portugieser (kékoportó) szőlőfajtát, mely immár 250 éve honos nálunk. A borvidéken ma is élnek németek, illetve azok leszármazottai, akik azt vallják, hogy ők ugyan svábok, de szívük szerint magyarok.

Mindezeken túl neves hazai „felmenőkkel” is dicsekedhetnek a villányiak, hiszen Teleki Zsigmond szőlőnemesítő itt élt és dolgozott, aki a filoxéra betegség leküzdésében szerzett kimagasló érdemeket. Villány a vörösborok magas minőségének köszönhetően mára a borturizmus „Mekkája” lett.

Ezen a vidéken közismert az anekdota, mely szerint Liszt Ferenc hírét vette annak, hogy itt kiváló borok teremnek, ezért arra kérte barátait, hogy „ibolyaillatú villányit” hozzanak neki. A Villányi borvidékre látogatók meggyőződhetnek arról, hogy a kiváló zeneköltő értett a borokhoz, ez a csodálatos illat máig megtalálható az itteni hegyek levében.

A Villányi Borrend lovagjai évről évre több tucat rangos rendezvényen vesznek részt díszes egyenruhájukban. Az 1987-es elismerés, a borvárosi rang, amely komoly nemzetközi elismerést jelent, erős motiváció volt mindannyiuk számára. A pincesorokat eredeti állapotukban állították helyre, s ez nagyságrendekkel növelte meg a borturizmusból származó bevételeiket. Finom borokat lehet vásárolni az áruházakban és a vinotékákban is, ám azt a különleges hangulatot, amelyet a pincesori borkóstolások jelentenek, máshol nem lehet megteremteni.

Napjainkban a hazai borvidékek egyre elismertebbek a nagyvilágban, ami persze egyfajta versenyt is jelent a magyar borászok számára. Végezetül hadd dicsekedjünk el azzal, hogy a vörösborok tekintetében borászainkat a világ élmezőnyében tartják számon.

Walter Béla

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB