-KiemeltSzínes

Ablakos szájmaszkot készített egy diáklány

Avatar

Másról sem tudunk beszélni, mint a koronavírus-járványról. Ha nem is érinti az egészségünket a fertőzés, attól még a korlátozó intézkedések befolyásolják életünket.

A kesztyű és a maszk sokak ruhatárának kényszerű bővítését jelenti. A megfelelő távolságtartás, a tömeg kerülése, az alapos kézmosás most alapszokásunkká vált. A szájmaszk növeli a biztonságérzetet is, ezért sokan viselik mindenhol.

A beszéd a legfőbb kommunikációs eszközünk, de a mai maszkot viselő világban ez is máshogy működik. Meg kell szokni a maszk viselését, valamint azt is, hogy nem látjuk a hozzánk beszélő száját, grimaszait. Mindenkit érintő és sokakat nagyon zavaró tény, de mégsem olyan nehézséget okozó, mint a siketek és nagyothallók számára, akik a beszéd megértésében a füleiket nem, vagy alig tudják használni, hallókészüléket nem viselnek, ellenben az ajkakról le tudják olvasni az elhangzottakat.

A szájmaszkot viselős időszak nem a siketek és nagyothallóknak kedvez. A szájmaszk mégsem elhanyagolható, és ezt a kettőt hozta össze egy fiatal amerikai egyetemista lány. Nem gondoltak ugyanis azokra, akiknek a hallása nem tökéletes, ezért olyan szájmaszkot készített édesanyja segítségével, amely úgynevezett ablakos kialakítású. A maszk száj körüli része átlátszó műanyagból készül, így szabadon látható a száj és ezáltal a beszéd is leolvasható. Azok számára nagyon jó megoldás az ablakos szájmaszk, akik valami miatt hallókészüléket sem tudnak viselni.

Fotók: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB