Napjainkban, ha belépünk egy drogériába, komoly ajakbalzsam-dömpinggel találjuk szembe magunkat. Ilyenkor mindig igyekszünk kiválasztani a lehető legtermészetesebb ajakápolót, hiszen igazán nem mindegy, hogy milyen minőségű terméket használunk. Aki elvész a hatalmas kínálatban, és üres kézzel távozik, annak célszerű egyszerű ajakbalzsam recept után néznie az interneten. Az alábbi gyakorlati tanácsok segítséget nyújthatnak abban, hogy a legmegfelelőbb ajakápolót kísérletezhessük ki.

Az alapanyagok közül érdemes kakaóvajat, shea vajat és méhviaszt választanunk. Ezekkel már akár el is készíthetjük balzsamunkat, azonban érdemes csepegtetni hozzá szőlőmagolajat, melynek magas az E-vitamin tartalma és egy-két csepp természetes illóolajat, hogy illatossá, ízletessé varázsolhassuk szájápoló kozmetikumunkat.

A kakaóvaj védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, ám fontos tudni, hogy csupán 4 faktoros; közepesen olvadékony anyag, jól összefogja a készítményt, de számolnunk kell vele, hogy nagy melegben megolvad. Ennek kiküszöbölésére arányosan meg kell emelnünk a méhviasz-tartalmat, mely a legszilárdabb az alapanyagok közül, és hatékonyan óvja, ápolja a kicserepesedett bőrt. A shea vaj E-vitamint és béta-karotint tartalmaz, ezáltal bőrpuhító és -regeneráló hatású. A leginkább olvadékony anyag, így kevesebbet kell használnunk belőle, mint a kakaóvajból, ráadásul nagyon fontos, hogy finomítottat vásároljunk, mert alapesetben ez egy intenzív, kellemetlen illatú növényi zsír. Készítményünkbe keverhetünk még étcsokoládét, mely színt és finom ízt kölcsönöz az ajakápolónak, de vásárolhatunk hozzá színezőanyagokat is.

Az illóolajak hatásának érdemes utánaolvasni, hogy kiválaszthassuk azt, amely számunkra a legkedvezőbb hatással bír. A rozmaring és a fahéj vérbőséget okoz, megduzzasztva ezzel az ajkakat, ám ha sérült a bőr, irritálhatja azt. Fontos, hogy kizárólag 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk ajakbalzsamunk elkészítésénél.

Rengeteg termék közül választhatunk, melybe a kész ajakbalzsamot töltjük, de erre a célra talán a legpraktikusabb az ajakbalzsam tok, melyet többféle kivitelben és méretben vásárolhatunk meg. Amint készen áll a felolvasztott keverék, hogy tokba vagy tégelybe töltsük, dolgozzunk gyorsan, mert hűlés közben a méhviasz nagyon hamar megszilárdul, rátapadva így az edény falára.

Saját receptünket ne feledjük el feljegyezni, hogy azon bármikor módosíthassunk, ha úgy tartja kedvünk, illetve kidolgozzuk a legtökéletesebbet. Remek ajándék bármilyen alkalomra, a csokoládés-fahéjas-narancsos ajakbalzsam – karácsonykor mindig beválik – a frissítő citrusos ajakápoló pedig remek választás a nyári szezonra.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés