AKIK MÁR FENTRŐL VIGYÁZNAK RÁNK | Pannonmagazin

„Megannyi gyertya égjen…”

AKIK MÁR FENTRŐL VIGYÁZNAK RÁNK

Mindenszentek napja a Halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje, amikor az elhunytak családtagjai egymást váltják a temetőkertekben, virággal, koszorúval és gyertyagyújtással emlékezve a már eltávozottakra. Jó alkalom lehet ez arra, hogy megerősítsük a meglévő családi kapcsolatainkat is.

Ez nap egyike azoknak az év során, amikor van miért felhívni a még élő rokonainkat – akár egyeztetni egymással az ilyenkor szokásos teendőket, megbeszélni, hogy ki mikor tudná a sírokat rendbe tenni. Lehetőség arra, hogy több figyelmet és törődést mutassunk a még élő családtagjaink felé. Hiszen a legtöbben a mindennapok során erről oly könnyen megfeledkezünk. Pedig mennyivel jobb volna, ha még akkor tudnánk egymással egy jót beszélgetni, amikor igazán jelen vagyunk egymásnak – nem pedig csak akkor, amikor a veszteség már visszavonhatatlan.

Milyen sokszor fordul elő a hétköznapok rohanásában, hogy valaki felhív, de fontos dolgunkra hivatkozva elhárítjuk a közeledést, rosszabb esetben valamilyen korábbi vélt vagy valós sérelem vet véget ismerősök között a szorosabb kapcsolatnak. Talán kerüljük egymást, hogy ne kelljen szembenézni a kellemetlen érzésekkel… az évek eltelnek, és talán már késő lesz tisztázni a félreértéseket.

De jobb szembenézni a jelennel, mint a jövőben sírni azon, ami már elmúlt, és arra vágyni, bárcsak kaptunk volna még egy esélyt, egy békében eltöltött utolsó napot…

Tihanyi-Konda Szilvia
Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB