Egészség

Amit a fogkoronáról tudni érdemes

Avatar

A fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga, de sajnos még így is gyakran eltörik vagy kilyukad. Az apró sérüléseket könnyedén lehet pótolni tömésekkel, de ha a fognak nagyobb része hiányzik, koronára van szükség. A cirkónium korona a leggyakrabban használt, mivel megfizethető és sok előnye van más anyagokkal szemben.

Mikor van szükség fogkoronára?

Több fogászati probléma megoldására is használnak koronát, legtöbbször sérült fog hiányzó részének pótlására, de gyökérkezelt fogak esetében is gyakran alkalmazzák ezt a kezelést. Ha fogunk valamilyen oknál fogva eltörik, vagy jelentős része elszuvasodik, a legbiztonságosabb és esztétikailag legelőnyösebb megoldás a cirkónium korona.

A cirkónium korona előnyei

A cirkónium korona előnyei között a legfontosabb a cirkónium anyaga, hiszen ennek köszönhető, hogy nincs fémes íz a szájban és szinte megkülönböztethetetlen egy igazi fogtól.

A cirkónium korona antiallergén anyagból készül, így cirkon fogpótlás esetén nem alakulhat ki allergia. Az íny jobban befogadja, mint más anyagokat, ezért sokkal lassabban húzódik vissza, mint egyéb esetekben. A cirkónium korona illeszkedése rendkívül precíz, az innovatív CAD/CAM technológiának köszönhetően.

A fémkerámia koronáról

A cirkon fogpótlás lehetősége nem mindenki számára adott, ilyen esetben a második legjobb opció a fémkerámia. Nem olyan tartós és esztétikailag sem hasonlítható a cirkóniumhoz, de hatékonyan ellátja a feladatát.

Fémkerámiás pótlás esetén is mindent megtesznek a fogorvosok annak érdekében, hogy az eredmény élethű legyen. Fémkerámia fogászati híd alkalmazásánál egy kerámia réteg kerül a pótlás felületére, ami elrejti a fémes színt.

A fémkerámia legnagyobb előnye a cirkóniummal szemben, hogy nagyon erős, de mégis rugalmas, ezért általában ezt használják, ha két fogpillér között nagy távolság van, például a hátsó rágófogak esetében.

Összegzés

Fogpótlás esetén a legfontosabb a fogorvosunkkal való nyílt kommunikáció, mivel csak így tudjuk megfelelően megismerni, hogy melyik anyag előnyös számunkra. A korona árak is széles skálán mozognak attól függően, hogy melyik típust választjuk, milyen bonyolult az elkészítése, és mekkora a fog hiányzó része. A fogászati koronáknak köszönhetően ma már szinte bármilyen törött vagy egyéb okból hiányos fog pótolható.

Kövessen minketFacebook

Életmód | PannonMaGazin 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB