Rétegelt lemez
Extra

Amit a rétegelt lemezekről tudni érdemes

Relatíve gyakran hallhatjuk a rétegelt lemez kifejezést. Azonban a nevéből viszonylag kevés derül ki, és laikusok számára nehéz lehet eldönteni, hogy mire is kellene használni ezeket a lemezeket.

Mi a rétegelt lemez?

A rétegelt lemezeket leginkább más faforgácsból készített építőanyagokhoz lehet hasonlítani. Ezek a lapok a legtöbb webáruháznál, mint például a Káplár fatelepnél, egy kategóriában találhatóak meg. Azonban mégis mi a különbség, és mikor érdemes rétegelt lemezt használni?

Egy rendkívül sokoldalú anyagról van szó, amit igen széles körben alkalmaznak. A bútoripar kedvelt alapanyaga, de számos berendezési tárgy is készül belőle, illetve burkolatok részeként szintén előfordul.

A natúr, csiszolt változat mellett pedig megjelentek már a csúszásmentes felülettel ellátott rétegelt lemezek. Ez utóbbit kifejezetten nedves környezetekhez fejlesztették ki, egyik felületén csúszásgátló anyaggal, míg a másik oldalán fenolfilmmel van ellátva.

Könnyű megmunkálhatósága, alacsony súlya és kedvező ára miatt a rétegelt lemezek igen közkedvelt anyagot jelentenek barkácstevékenységekhez.

A rétegelt lemezek anyaga

A Káplár fatelepnél kapható rétegelt lemezeket páratlan számú, hámozott furnérrétegből hozzák létre. Ezek vékony falemezek, melyek esetében igen fontos, hogy azonos vastagsággal rendelkezzenek. A gyártás során szintén figyelnek arra, hogy a rétegelt lemezeket egyféle fából állítsák össze, és ne legyen keveredés.

A lemezeket úgy fektetik egymásra, hogy a bennük található rostszálak merőlegesen feküdjenek egymáson, így növelve a végtermék terhelhetőségét és tartósságát. Kötőanyagként műgyantát alkalmaznak, így az egyes rétegek tartósan rögzülnek egymáshoz.

A szilárdság annak tudható be, hogy a borítólapok, azaz az alsó és felső lemezek minősége jobb, így hatékonyabban képesek összetartani a többi réteget. Emellett hozzájárulnak ahhoz is hogy szebb megjelenése legyen a végeredménynek.

Igen könnyen előállítható anyagról van szó, ennek következtében a rétegelt lemez ára kedvező. Ez is közrejátszik abban, hogy ennyire elterjedt a használata, azonban ebben nem kis szerepe van annak is, hogy kemény, tartós, rugalmas és rendkívül könnyen megmunkálható.

Felhasználhatóság

Mivel egyszerű belőle építeni, barkácsolni, vagy a későbbiekben javítani azt, ami rétegelt lemezekből készült, valamint más fűrészárukkal szemben számos előnnyel rendelkezik, rendkívül sok területen alkalmazzák.

Azonban nem mindegy, hogy natúr vagy csúszásmentes rétegelt lemezről beszélünk. Az előbbi jóval általánosabb alapanyag, kiváló, mint bútoralkatrész, beltéri fal- vagy mennyezetburkolat, asztallap, munkalap vagy pult. Sőt, nem ritka, hogy reklámtáblaként is felhasználják.

A csúszásgátló réteggel ellátott verzió inkább borításként szolgál, különösen nedves vagy csúszásveszélyes területeken. Gyakran előfordul platólemez, színpadi borítás vagy lépcső formájában, azonban lefektetésnél figyelni kell arra, hogy melyik fele csúszásmentes.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB