Színes

Amit csak kevesen tudnak Kolumbuszról

Október második hétfőjét Kolumbusz napjaként tartják számon az Amerikai Egyesült Államokban és a tagállamok többségében is. Az ünnep Kolumbusz Kristóf 1492. október 12-i első amerikai partraszállásáról emlékezik meg, ami egyben Amerika felfedezésének dátuma is.  

Eme jeles nap alkalmából hoztunk néhány érdekességet a felfedezőről, amit talán még te sem tudtál róla: 

  1. Bár őt tartjuk Amerika felfedezőjének, valójában az izlandi Leif Erikson viking felfedező a 11. század elején jócskán megelőzte őt.
  2. Történelem órán még úgy tanultuk, hogy Kolumbusz genovai származású, ez azonban ma már erősen vitatott. A kutatók szerint katalán, görög, portugál vagy akár lengyel is lehetett. 
  3. Egyes elméletek szerint azonos volt egy Pedro Ataíde nevű portugál hajóssal, akiről úgy tartják, hogy 1473-ban vesztette életét egy tengeri csatában. Ám valójában túlélte, és nevet változtatott. 
  4. A felfedező kezdetben posztókészítéssel és térképmásolással kereste a kenyerét. 
  5. Nem maradt fent róla kortárs portré, így csak elképzeléseink vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan nézhetett ki.  
  6. Kolumbusz úgy állapodott meg a spanyol koronával, hogy az utazásaiból származó bevételek tizede őt illeti. 
  7. Nem volt a szerencse kegyeltje. Annak ellenére, hogy négyszer tette meg az utat az Újvilágba, sohasem jött rá, hogy egy új földrészre bukkant. Élete végéig abban a hitben volt, hogy Ázsia keleti partjain járt. 
  8. A felfedező a halála után is sokat hajózott. Először a spanyolországi Valladolidban temették el 1506-ban, később Sevillában igyekezett megtalálni a végső nyugalmat. Az 1540-es években átszállították a karibi térségbe, az 1790-es években pedig a kubai Havannába kerültek porladó csontjai. A spanyol-amerikai háború idején, 1898-ban maradványai visszatértek Sevillába.

Forrás: mult-kor.hu

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB