A legtöbben, akik életmódváltással szemezgetnek előbb vagy utóbb találkoznak a címben szereplő fogalmakkal és a legtöbbször nem tudnak a kettő közt különbséget tenni – írja az egeszseg.hu.

Anaerob edzésről beszélhetünk, amikor az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű oxigén. A magas intenzitás és a nagy erőkifejtés miatt az anaerob tartományban történő edzés csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz követ.

Anaerob jellegű mozgás például a sprintfutás, az erősítő tornagyakorlatok, vagy a súlyzós edzés. Ezek alapvetően nem fokozzák a zsírégetést, hanem az izmok tömegének növelését, illetve az állóképesség fejlődését szolgálják. Az izmok ekkor a szükséges energiát a szénhidrátokból nyerik, ugyanakkor a súlyzós edzés hasznos része lehet egy diétának is, mivel nagyobb tömegű izom nagyobb mennyiségű energiát használ fel.

Aerob edzés során a testmozgáshoz szükséges energia fedezése nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat, ebben az esetben zsírt, oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát.

Aerob mozgás például egy kocogás, kényelmes tempóban történő kerékpározásúszás. Előnye, hogy kis megterheléssel jár, hátránya azonban, hogy időigényes folyamat, 35-40 perc monoton, egy tempóban történő munkavégzés szükséges eredmény eléréséhez.

Forrás: egeszseg.hu

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB