Események

Április 11.: a magyar költészet napja

Avatar

A magyar költészet napja 1964 óta került a jeles napok sorába. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelgünk a magyar költők előtt.

Az első ilyen ünnepet 1961-ben tartották, akkor még júniusban, a nyári ünnepi könyvhéten. Három évvel később azonban hozzákapcsolták József Attila születésnapjához, onnantól fogva ünnepeljük április 11-én. Az ünnepet nem csak az országhatárokon belül tartjuk, sokan a szomszédos országok magyarlakta területein is megemlékeznek ilyenkor a magyar költészet nagyszerűségéről. 

Az ünnepnapon jellemzően irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat, szavalóversenyeket rendeznek. 1998-ban a költészet napját tizennégy magyar költő úgy ünnepelte, hogy közösen írtak egy szonettkoszorút Weöres Sándor Hála-áldozat című szonettjének két-két megadott sorából. 2010 óta sok helyen tartanak versmaratont, ahol 100 szerző olvassa fel a verseit. 2016-ban Iain Lindsay magyararországi brit nagykövet József Attila Tavasz van! Gyönyörű című versét szavalta el egy videóüzenetben, 2019-ben pedig Nemes Nagy Ágnes Iskola című versét adta elő a Baár-Madas Református Gimnáziumban.

2020-ban a Covid19-pandémia miatt az ünnepi rendezvények az online térben zajlottak. A változatlan helyzet miatt valószínűleg ez idén sem lesz másképp. Aktuális programok itt: PannonHírnök/Kultúra, PannonHírnök/Hazai Tükör

Forrás: wikipedia.org 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB