Több vagonnyi arany van ma is a Balaton mélyén – állítja a Tóretro nevű blog szerzője.

A drkardos néven publikáló szerző anyagában azt írja, hogy mai árfolyamon több, mint 1000 milliárdot ér a kincs, de sajnos a megtalálásához sivataggá kéne változtatni a tavat. És ezt mire alapozza?

Nos, elsősorban magára a tihanyi apárt, azaz jobban írva, az 1798-ban élőre: ugyanis ő egy abban az évbne írt levélben maga hívta fel az illetékesek figyelmét arra a tényre, hogy a Balaton iszapjában kimosható méretű drágakőszemcsék mellett arany is található. Ezt egyrészt írásos forrásokra, másrészt saját tapasztalataira alapozta. Az apát leírja: gyakran tanulmányozta – a hazánkban az aranybányászatot is meghonosító – rómaiak levelezését, akik élénken érdeklődtek a tó nemesfémtartalma iránt, lévén az ottani aranymosók gyakran találtak aranyat. Az apát személyes tapasztalatai pedig az ő korában ott tevékenykedő mosók zsákmányainak volt köszönhető – írja drkardos, aki hozzáteszi: valószínűleg ez az 1798-as levél keltette fel annyira a figyelmét Hollósvári Imre bányamérnöknek az 1900-as évek elején, hogy komolyabban megvizsgálja a kérdést.

A szakember az írás szerint két igen tehetséges mosó segítségét kérte a vizsgálataihoz, akik a tó 61 különféle helyről vettek neki 10-10 kg-nyi homokot. A minták pedig aranyat tartalmaztak! Igaz, csak sáraranyat, mégpedig igen csekély mennyiségben: 100 kilüként két szem sáraranyat, amiből 1000 szem kell egy grammhoz.

Hollósvárit – bányamérnökként – koránt sem lepte meg az eredmény drkardos szerint, hiszen pontosan tudta, hogy a 13. és 16. század közötti időben hazánk adta Európa nemesfém kitermelésének 80 százalékát, ami a világtermelésben is a harmadik helyre volt elegendő, évi 1 tonna arannyal és 10 tonna ezüsttel. Emellett a már említett geológiai vizsgálatai megerősítették, hogy a Dunántúl jégkorszaki kőrétegeiben mindenütt található arany, melyeket az ezen áthaladó vízfolyások magukkal sodornak. Ezen a módon hordhatta a Zala az aranyat a Balatonba, ahol fokozatosan lerakódott. Ez – levezetve különféle számításokat – a cikk szerint az jelenti, hogy a magyar tengerben 120 tonna aranyat lehetne találni, mégpedig 23 karátosból. Csakhogy az írás azt is megállapítja: amíg ezt kitermelnénk, jóval többe kerülne, mint a 120 tonna ellenértékéűl számított 1800 milliárd forint.

És sivataggá is változtatná a Balatont.

Ugye, hogy érdemesebb inkább aranyban fürödni nyaranta?

 

Nyitókép: Oláh Dániel

Újratervezés | Pannon Magazin 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB