EseményekProgramajánló

Autósmozik Magyarországon – ingyenes és belépős vetítések 2020-ban

Avatar

Hazánkban Szentendrén nyílt meg az első autósmozi még a 80-as években, majd országosan egyre több helyen jelentek meg, hogy aztán a 90-es évek végére szinte teljesen eltűnjenek. A videótékáknak és a multiplexeknek szép lassan a hagyományos mozik nagy része is áldozatául esett, azonban az idei év eseményei jelentős fordulat hoztak az autósmozik történetében. Több településen az önkormányzatok ingyenes vagy fizetős előadásokat szerveztek, és van, ahol már a folytatáson gondolkodnak. Cikkünkben összegyűjtöttük az állandó és az alkalmi autósmozis programokat is.

PANAM – Budapest

Árkád bevásárlóközpont, tetőparkoló

A tavalyi év sikere után újra megnyitott az Árkád autósmozija. Péntektől vasárnapig régi és új alkotásokat vetítenek, a hét utolsó napján két előadás közül is választhatunk. Jegyet az autóra válthatunk, a láthatósági viszonyok miatt maximum két főt javasolnak járművenként. Ingyen wifit biztosítanak, így online rendelhetünk nasit, melyet csak kártyával lehet kifizetni a görkorcsolyás felszolgálóknak.

Westend Drive-in Cinema – Budapest

Westend, külső parkoló

Júniusban nyitott meg a Westend bevásárlóközpont autósmozija, ahol a naponta változó kínálatban többek között olyan alkotásokat is megtekinthetünk, melyek nem szerepeltek még a hazai mozikban. Az egészségügyi dolgozók, rendőrök, mentősök, tűzoltók részére vetítésenként 5 autós helyet ingyen biztosítanak. Kizárólag előre, online lehet fizetni a belépőt és a rágcsálnivalót is.

Ring Autósmozi – Mogyoród 

Ebben az évben a FritzenFest autósklub veszi birtokba a mozit, havi vetítéseket tartanak tavasztól őszig, melyeket természetesen külsősök is látogathatnak – tudtuk meg az esemény szervezőjétől, Debreceni Zoltántól. Külön érdekesség, hogy a megnézendő filmeket szavazással szokták kiválasztani, így a vetítés előtt nagyjából 2 héttel derül ki, hogy mit nézhetünk. A szokott FM rádiós módszeren kívül külső hangosítás is van.

Park mozi – Tatabánya

Pest megyén kívül az egyetlen autósmozi, ráadásul idén ők indultak a legkorábban. Molnár Dávid tulajdonos elmondta, hogy őszig biztosan lesznek vetítések és tavasszal újra kinyitnak, de szeretnének esetleg télre is programokat szervezni. A jegyvásárlással automatikusan részt veszünk a tombolán, ahol változatos nyeremények találnak gazdára (belépő, menü, stb.), minden második szombaton pedig egy torta kerül kisorsolásra – a szerencsés nyertesek a vetítés végén a mozivásznon kerülnek kihirdetésre. Az irányított parkolásnak köszönhetően kisbusszal is látogatható, továbbá egy büfé is szolgálja a vendégek kényelmét.

Lupa Autósmozi

A 100 férőhelyes moziban este 9-kor kezdődnek a vetítések, azonban érdemes korábban odaérni, ugyanis 7 órától a strandra ingyenes a belépés, így a nyári melegben még csobbanhatunk egyet a mozizás előtt. Minden nap nézhetünk filmeket, péntekenként pedig a horror műfaj rajongói borzonghatnak éjféltől – tájékoztatott Marinka Csaba sajtóreferens. A mozi büféjén kívül a strand étterme és vendéglátó egységei is rendelkezésünkre állnak, ugyanitt mosdó is található. Az autós belépő mellé ajándék üdítőt adnak.

Aba

Ugyan egyelőre csak alkalmi rendezvény lesz, de nem maradhat ki a sorból az abai autósmozi. Mogyorósi Istvánné, a település alpolgármestere szívesen mesélt az eseményről, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Egy külsős céget kerestek meg, akik mindent biztosítanak (technikai háttér, film), a büféről helyi vállalkozók gondoskodnak majd (étterem és fagyizó-cukrászda), valamint a kultúrház mosdója is igénybevehető lesz. A filmet a facebook oldalukon lévő szavazás alapján választják majd ki, a lista közel 30 alkotást tartalmaz. A belépőt autónként kell majd fizetni.

Baja

Szintén vándormozi lesz Baján, a Petőfi-szigeten, ahol július 19-20-án ingyenes autósmozival várják a látogatókat- tudtuk meg Ódor Krisztián rendezvényszervező csoportvezetőtől -, azonban a férőhelyek sajnos már beteltek. Ettől függetlenül érdemes figyelni a weboldalukat, ugyanis tervben vannak további előadások is (belépővel), de szóba került egy esetleges kertmozi kialakítása is a helyszínen, folytatva az együttműködést a mellette lévő Turisztikai Központtal, amely büfével és mosdóval is rendelkezik.

Encs

A Miskolctól mindössze 40 Km-re fekvő településen, a híres Gönci Barackpálinka hazájában a tervek szerint 3 alkalommal is lesz előadás. Kércsi Tibor, az Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatója elsőként a PannonHírnöknek nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban. A Csoma-kastély gyönyörű parkjában a 90-es években is volt már autósmozi pár évig, a hatalmas vásznat azóta is őrzik. A büféről és egyéb szolgáltatásokról a szervezők gondoskodnak, akik mindenkit szívesen látnak. További információkat (belépő, műsor) a weboldalon találhatunk majd.

Mezőtúr

Évek óta működik egy szabadtéri mozi Mezőtúron, a Túri Fazekas Múzeum udvarán, idén pedig három alkalommal autósmozival egészül ki a helyi program. A Víztorony alatti fesztivál téren július 11-én és 25-én valamint augusztus 8-án rendeznek vetítéseket. A részleteket a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján teszik közzé hamarosan.

Újpest

Július 4-ig minden pénteken és szombaton ingyenes vetítésekkel várja a kerületi lakosokat az önkormányzat, magyar és külföldi filmklasszikusokkal. Regisztrálni az előadás előtti csütörtök 12:00-ig lehetséges. Helyszín: az Újpesti Piac előtti murvás parkoló. Tervben van a folytatás is, a későbbiekben a Duna-partra szeretnék átköltöztetni az autósmozit. Itt már belépőjegyet kell majd vásárolni, azonban mindenki számára látogatható lesz.

Autósmozi

Cikkünket folyamatosan frissítjük! Amennyiben tud olyan autósmozi-programról, amely itt nem szerepel, kérjük, jelezze szerkesztőségünknek!

Szilágyi Orsolya

Nyitókép: Illusztráció

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB