-KiemeltIT - Tech

Az Amazon új fejvadász robotja szexista

Az Amazon nem rossz szándékkal töltött sok-sok munkaórát azzal, hogy felmentse munkatársait az önéletrajz böngészés terhe alól. Célja az volt, hogy a mesterséges intelligenciával felruházott (AI = artifical intelligence) program 100 jelentkező anyagából válassza ki azt az 5-öt, akik a legalkalmasabbak a feladatra. Az elején egészen jól ment a dolog, ugyanis a szoftver ki tudta szűrni azokat a képességeket, amik a legtöbb önéletrajzban általános jelleggel szerepeltek.

Csakhogy közben észrevettek egy hibát. Egy igen nagy hibát.

S ez a hiba felvet néhány morális kérdést is. Ugyanis az AI szoftverek úgy lettek beprogramozva, hogy a korábbi 10 évben felvett kollégák adatai alapján tanulják meg, hogy milyen jellemzőkkel bíró jelentkezőket alkalmaztak a cégnél.

Kapaszkodjunk meg, mert bizony talán nem is olyan meglepő – ámde annál felháborítóbb – a válasz.

Az Amazon szoftvere elkezdte előnyben részesíteni a férfiakat, a férfiakra jellemző szóhasználatot. 

Sőt, még a “nőké” szót tartalmazó önéletrajzokat is hátrább sorolta.

A webáruház óriás sietett leszögezni, hogy az AI szoftvert sosem használták élesben, csupán teszt fázisban működött. Az Linkedin egyik vezetője elmondta, hogy  jelen körülmények között semmiképpen sem bízná kizárólag egy robotra a kiválasztás feladatát. “A technika még nem áll rá készen” – fogalmazott.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés