EgészségÉletmód

Az élethosszabbító ital – receptjét csupán 2 ember ismeri | Honnan lehet beszerezni?

Az élet elixírjének is nevezett ital receptje több száz éves, mely állítólag IV. Henrik francia király révén került az azt elkészítők kezébe 1605-ben. Egy ősi alkímiai receptről beszélünk, de ennek valódi eredetéről nem sokat lehet tudni. Minden esetre a király juttatta el a dél-franciaországi La Chartreuse hegyvidéken (Lyon közelében) élő kartauzi szerzetesrendhez, akik még jó másfél száz évig nem tudták azt megfejteni. A recept ugyanis rendkívül bonyolult, közel 130 féle gyógynövényt kell hozzá felhasználni és az elkészítésének módja is igen komplikált. A Harry Potteren nevelkedettek hasonlítsák a Szűzfűlé-főzet receptjéhez.

Az első gyógyital végül 1737-ben került palackba, melynek alkoholtartalma 69% volt. Néhány évvel később a szerzetesek változtattak a recepten, könnyebbé és kevésbé erőssé téve azt. Így született meg a ma is kapható ital, amit Green Chartreuse névre kereszteltek, s ami 55%-ban tartalmaz alkoholt.

A titkos receptet azonban továbbra is csupán 2 szerzetes ismeri és egyedül ők felelnek az ital elkészítéséért. Ma már a világon mindenhol kapható az ital, ami ráadásul még magyar pénztárcával mérve sem megfizethetetlen: 1 palackért (0,7 l) nagyjából 21 ezer forintank megfelelő összegű eurót/dollárt kérnek.

Az élethosszabbító likőrt online is meg lehet venni, például az amazonon.

Kiemelt kép forrása: crushbrew.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés