Az Ördögsziget rémisztő története | Pannonmagazin
Színes

Az Ördögsziget rémisztő története

Az Ördögszigetet, ismertebb nevén a francia Guyana-t az 1973-ban megjelenő Pillangó c. filmből ismerhetjük, amely megtörtént események alapján készült. A főszereplő a kétes hírű Henri Charriere, aki több kísérletet is tett arra, hogy megszökjön a világ legkegyetlenebb börtönéből, a Guyana-i Ördögszigetről. Végül sikerrel járt, és idős korára szabad emberként térhetett vissza Franciaországba. 

A fegyenctelep létrehozásának ötlete III. Napóleonnak köszönhető, aki a távoli szigetre száműzte az elítélteket. A lakók többnyire visszaeső bűnözők voltak, akiket a kormány nem szívesen látott odahaza. A 19. század végére az Ördögsziget a brutalitásról és az embertelen körülményekről vált híressé. 

Nem csak a társak, illetve a fegyőrök által tanúsított durva bánásmód, hanem az éhség, a trópusi betegségek, és a fizikailag rendkívül megterhelő munkakörülmények is veszélyeztették az emberek testi és szellemi épségét. A szigetről csak néhányan tudtak megszökni, a kevés túlélő egyike volt Henri Charriere is, aki több, mint 10 éven keresztül raboskodott a szigeten.

Kép: guiguivalie.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB