-KiemeltTükörképÚjratervezés

Azt hitted, hogy téged elkerül a mikroműanyag?

Avatar

Az ember ontja a műanyag termékeket, és mire észbe kaptunk, már elárasztottuk műanyag hulladékkal a bolygónkat.

A műanyag hulladék embertől mentes vidéken is megtalálható, mint ahogyan az állatok szervezetébe is bekerül a mikroműanyag, valamint a lenyelt, tápláléknak hitt műanyagok is óriási veszélyt jelentenek az állatvilágra. A tengeri madarak fészke például tele van műanyagszeméttel.

Nemcsak az állatvilág sínyli meg a műanyag veszélyét, hanem az ember is. Naivan azt hitted, hogy téged elkerül? Dehogy!

Egyes kutatások szerint évente legalább ötvenezer műanyagrészecske jut az emberi szervezetbe és nagyon sokat lélegzünk be. Lehet, hogy keveset is mondanak?

A szemmel nem is látható nano műanyagrészecskék java a műanyagpalackból fogyasztott ásványvízzel kerül be a szervezetbe. Maga a mikroműanyag a műanyag szemét elbomlásakor keletkező kisebb darab, amely ma már szerte a világban problémát okoz és bizonyítottan jelen van az emberi szervezetben éppúgy, ahogy az állatokéban is.

Közülünk nagyon sokan a palackozott ásványvizekre esküsznek, pedig a vizsgálatok szerint egy-egy palackban 22-szer több a mikroműanyag, mint a csapvízben. Egy részüket az emésztőrendszer fel tudja dolgozni, de annak során mérgező anyagok szabadulhatnak fel, amelyek bekerülve az emberi szövetbe kárt tehetnek az egészségünkben. A belélegzett mikroműanyag megemésztődik.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB