EzoTér

Babonák, amik januárhoz kapcsolódnak

A babonákból soha nincs hiány, ami főként abban az esetben igaz, ha épp januárt írunk. Íme, néhány a legismertebbek közül:

01.01. Újév napja: Talán mind közül ehhez a naphoz kapcsolódik a legtöbb hiedelem, illetve babona, amiket még a mai világban élő generációk is jól ismernek. Az őseink úgy tartották, hogy minden esemény, ami ezen a napon történik velünk, nagymértékben meghatározza az elkövetkező hónapjainkat.

01.06. Vízkereszt vagy a háromkirályok napja: Ez a nap többféle szempontból is ismeretes. Először is azért, mert ekkor zárul hivatalosan is a karácsonyi időszak és ezzel egyidejűleg elkezdődik a farsangra való készülődés.

01.18. Piroska napja: Ez a „negyvenes napként” is számon tartja a hiedelem, ami annyit jelent, hogy az aznapi időjárás meghatározza az egy vagy két holdváltozásra bekövetkező napok hőmérsékletét, illetve az akkor hulló csapadék mennyiségét.

01.22. Vince nap: Amennyiben a hó olvadásnak indul, akkor jó bortermelésre lehet számítani az évben. Vincét egyébként a szőlősgazdák egyek fő védőszentjeként tartjuk számon, ennek köszönhető, hogy ehhez a dátumhoz sok borral kapcsolatos összejövetelre, rendezvényre lehetünk hivatalosak.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés