A gyerekek életében mérföldkő az iskola megkezdése. Mielőtt azonban megkezdődne az iskolába járás, azt a beiratkozás előzi meg.

Izgalommal készülnek a gyerekek az első osztályba. Az azt megelőző évben megtörténik az intézmény kiválasztása, számos szempontot végiggondolva a lehető legoptimálisabb megoldást keresik a szülők. Fontos az iskola településen belüli elhelyezkedése, az induló osztályok összetétele, létszáma, a tanítók személyisége, gyakorlata, a felzárkóztató és tehetséggondozó lehetőségek, az étkeztetés. Ebben az időszakban szükséges a gyerekeket a kiválasztott intézménybe beíratni.

Mindez semmilyen különlegességet nem jelentene, hiszen így zajlik ez minden évben, csakhogy idén beleszólt a koronavírus-járvány.

Az Oktatási Hivatal március 1-jéig kiértesítette az iskolák fenntartóit a tankötelezett gyerekek adatairól, így ha a szülőnek sincs ellenvetése, akkor a kötelező felvételt biztosító körzetes iskola felveszi a gyermeket.

A 2020/2021. tanévre történő beiratkozás módja is módosulhat a koronavírus-járványra való tekintettel. Az Oktatási Hivatal a telefonos vagy az elektronikus megkeresést javasolja. A KRETA-rendszer felületén történik az adategyeztetés, amelyről az intézmények honlapján tájékozódhatnak az érintettek. Az elektronikus beiratkozás mellett lehetőség van a személyes megjelenésre is, de ezt csak abban az esetben érdemes megtenni, ha az elektronikus adategyeztetésre nincs lehetőség.

A tanköteles korú gyerekek szüleit kiértesítették már a lehetőségekről, de érdemes megnézni a kiválasztott intézmények honlapját is, ahol tájékozódni lehet a beiratkozás időpontjáról és lehetőségeiről.

Fotók: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB