-KiemeltBor - GasztrotúraUtazóna

Bemutatkoznak a borvidékek – 1. rész

Avatar

A hazai szőlő- és borkultúra évezredes hagyománya megkérdőjelezhetetlen. Tanúskodnak erről a nemes nedűk, amelyeket a magyar borvidékek adnak nekünk.

Magyarország földje változatos talajtípusú, az éghajlati adottságok is hozzásegítenek ahhoz, hogy bortermelő országgá lehettünk, vagyunk. A történelem folyamán ért minden megpróbáltatás kihatással volt a bortermelésünkre és befolyásolta annak állapotát. Jöhettek és hódíthattak törökök, pusztíthatott filoxérajárvány, világháborúk, a magyar borászat fennmaradt. A mennyiségi szemléletet egyre inkább a minőség felé terelődött, amely azt eredményezte, hogy mára a magyar borkultúra termékei kiválók és megállják a helyüket Európában, a világban.

Költőinket is megidézte a bor, a borkészítés varázsa. Ady Endre: Szüret című versében így írja:

Most a homok táplál bennünket,
De azért jó a drága nedv,
Ki nagy szükségben meg nem issza,
Az – Istenemre – nagy balek.
A gondot csak a bor gyógyítja
És erre a szüret mi jó!
Szüreteljünk hát víg kedéllyel:
Éljen a jókedv, dáridó!!

Hazánk 22 borvidéke szolgáltatja országnak és világnak minőségi borait. Sorozatunkkal azt céloztuk meg, hogy ismertebbé váljanak a hazai borvidékek.

Badacsonyi borvidék

Legyen az első a Badacsonyi borvidék, amely nevéből kitalálható, hogy a Balaton északi partján terül el. Balatonszepezdtől egészen Szigligetig tartó terület ez, amelynek talajtípusát a vulkanikus eredetű bazalt és bazalttufa, valamint a lösz, a pannonhomok és pannonagyag jelenti. A Badacsonyi borvidék klímájára jellemző, hogy sok napsütés éri, de védettek a szőlők az északi széltől. A badacsonyi dél, délnyugati fekvésű lejtőkön termő szőlőből készült borok saját karakterrel bírnak. Az általában olaszrizlingből készülő nedű kissé keserű, de zamatos ízvilágú. Ha a bort a Badacsonyi borvidék területén fogyasztjuk el, akkor minden érzékszervünknek munkát adunk. A látvány, az illatok, és az ízek megdolgoztatják az ember agyának több területét és a lélekre is hat mindez.

Fotók: pixabay.com | videó: YouTube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB