-KiemeltBor - GasztrotúraUtazóna

Bemutatkoznak a borvidékek – 16. rész

Virtuális hazai bortúránk során az Alföldön maradunk egy időre és a Csongrádi borvidékre látogatunk el, ahol az ország legidősebb ligeti tőkéi találhatóak.

A Csongrádi borvidék területét 2800 hektáron a Tisza folyó két partja adja 100 km-es hosszban, ahol már a középkorban jelen volt a szőlőművelés, ahogyan ez az egész Alföldre jellemző. A XI. században keletkezett garamszentbenedeki apátság alapítólevelében is szó esik a Tisza melletti szőlősökről.

Eleinte inkább csak a folyó völgye és ártere adott otthont a szőlőknek, ahol lugasos szőlőművelés zajlott, később önálló termelési fajtává nőtte ki magát a szőlőgazdálkodás, amelyet a szabad királyi városok és a mezővárosok lakói is gyakoroltak, így a borkereskedelem is virágzott. Mátyás király idejéből is maradt ránk írásos emlék arról, hogy az úgynevezett homoki szőlőtermesztés volt érvényben. A törökök hazánkban való megjelenésével a Kadarka szőlőfajta is feltűnt, valamint az ahhoz kapcsolódó vörösborkészítés és fogyasztás kultúrája is.

A filoxéra-járvány, éppen úgy, ahogy a Kunsági borvidéket megkímélte, elkerülte a Csongrádit is. A homokos talaj nem nyújt kedvező feltételeket  a szőlőgyökértetűnek. A filoxéravész tehát a Csongrádi borvidéket is megkímélte, így a homoki szőlőkultúra tovább tudott terjedni. A bőséges szőlőtermést nemcsak a kártevők elkerülése, de a bőséges napfény is segíti.

A XIX. század végén jelentős szőlőtelepítést hajtottak végre a vidéken, melynek köszönhetően megnövekedett a szőlővel beültetett terület nagysága, és megjelentek a korai érésű minőségi szőlőfajták is. Ez eredményezte a szőlőtermesztés korszerűsüdését, aminek egyenes következménye a bor minőségének javulása lett.

A főként homoktalaj mellett erdőtalaj és réti talaj is megtalálható. A terület klímáját tekintve a kontinentális éghajlat jellemző, ahol azonban annyira sok a napsütés, hogy az ország legmelegebb és legnapfényesebb borvidékévé teszi.

Fotó: pixabay.com | videó: youtube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB